Preminuo mladić sa posebnim potrebama koji je osuđen zbog paljenja trave - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Preminuo mladić sa posebnim potrebama koji je osuđen zbog paljenja trave

Kristian Vukasović (18) iz Jesenica, mladić sa posebnim potrebama, koji je bio osuđen na osam mjeseci zatvora, uz izrečenu bezbjednosnu mjeru obaveznog liječenja, umro je u splitskoj bolnici, gde je dovezen iz istražnog pritvora, piše Slobodna Dalmacija i kao nalaz obdukcije navodi da je on žrtva “psihičke smrti”.

Kristianovo srce i mozak su zatajli zbog straha, piše list i dodaje da ga je “zatvor doslovce ubio”.

Podsjeća se da je Kristian na osam meseci zatvora osuđen za samo jedan dan u Opštinskom sudu u Splitu, a, kako stoji u optužnici, proglašen je krivim nakon što je priznao da je od 28. do 30. marta ove godine na predjelu Sumpetar, u mjestu Jesenice, podmetnuo četiri požara.

Sva četiri puta palio je travu pokraj svoje porodične kuće, a najveća šteta je iznosila 3.000 kuna za tri izgorele komšijske masline.

Kristianu je produžen istražni pritvor, iz kojeg je, kako se navodi, izašao u komi prebačen u KBC Split i nakon tri sedmice preminuo.

“Zakazali DORH, sudije, zatvorska uprava: Kristian Vukasović umro je zbog – pet izgorenih maslina!; Mladić se od straha noćima tresao u krevetu na Bilicama, borio se sa suicidalnim mislima…”, piše Slobodna Dalmacija.

Navodi se da je u mladić u komu pao pod čudnim okolnostima, a potom preminuo u bolnici.

List pita ko je mladića s posebnim potrebama strpao u zatvor s najgorim kriminalcima?!

Inače, mladić je priznao krivično delo, a prilikom priznanja je rekao sudiji:

“Osjećam se krivim i žao mi je što se to dogodilo. Kad biste me sada pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio. Obećavam da se ništa slično neće ponoviti. U istražnom sam zatvoru četiri meseca i uzimam propisanu terapiju”, rekao je na suđenju Kristian.

List piše da je Kristian govoreći to već proživeo agoniju boravka na Bilicama tokom četiri mjeseca, gdje se noćima tresao u krevetu od straha od okruženja u kojem se nalazio.

Tokom tog perioda tri je puta bio hospitalizovan u Zagrebu u Bolnici za osobe lišene slobode zbog suicidalnih misli, a jednom je isekao i podlaktice. Zdravstveno stanje već mu je tada bilo ozbiljno narušeno i Kristian je praktično molio za milost.

U izveštaju sudsko-psihijatrijskog veštačenja je, inače, zapisano da Kristian boluje od piromanije, što spada u poremećaj navika i impulsa. U vrijeme počinjenja krivičnog djela, zabilježeno je, Kristian je bio neuračunljiv zbog smanjene mogućnosti kontrole ponašanja zbog izuzetno jakog poriva.

Ranije nije bio osuđivan, a utvrđeno je i da komšija kojem su izgorjele masline, a ni Hrvatske šume nisu bile zainteresovane za krivično proganjanje optuženog.

TANJUG

Danas objavljeno

Šmit u četvrtak pred poslanicima parlamenta BiH

M.

Hrvatska: Zaraženo 3.360, preminulo 30 osoba

M.

Zbog tragedije u Brčkom u srijedu dan žalosti u FBiH

M.

Ostavite komentar