Preminuo Lari Tesler, čovjek koji je izumio “copy/paste” opciju - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Preminuo Lari Tesler, čovjek koji je izumio “copy/paste” opciju

Lari Tesler, legenda ranog razvoja računarske nauke, preminuo je u 75. godini. Tesler je najpoznatiji po kompjuterskim naredbama za kopiranje, prebacivanje, sječenje…

Njegove kompjuterske naredbe olakšale su život i svakodnevno ih koriste stotine miliona ljudi, a vrlo malo njih zna ko ih je zapravo smislio.

Lari Tesler počeo je da radi u Silicijumskoj dolini 60-ih godina, kada je računarska nauka bila još u povoju, a kompjuteri nisu bili na raspolaganju većini ljudi.

Velikim djelom zahvaljujući njegovim inovacijama, koje su uključivale naredbe “cut” (isjeci), “copy” (kopiraj), “paste” (nalijepi), “find/replace” (pronađi/zamjeni), kompjuteri su postali jednostavni za upotrebu većini ljudi, prenosi BBC.

Kompanija „Zeroks“, gdje je Tesler proveo dio karijere, odala mu je počast, navodeći da je svačji radni dan jednostavniji zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama.

Tesler je rođen u Bronksu 1945. godine i studirao je na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji. Poslije diplomiranja, specijalizovao se i posveti osmišljavanju računarskog interfejsa, odnosno pravljenju kompjutera lakšim za upotrebu.

Karijeru je započeo u istraživačkom centru „Zeroksa“ u Palo Altu, nakon čega ga je Stiv Džobs doveo u „Epl“ gdje je proveo 17 godina i postao šef naučnog tima.

Poslije „Epla“ pokrenuo je sopstveni obrazovni startap, a radio je povremeno i za „Amazon“ i „Jahu“.

RTS

Danas objavljeno

Budite oprezni – obratite pažnju šta ste odobrili

Vanja A

MediaTek Dimensity 9000 će biti duplo skuplji od svog prethodnika

Vanja A

Honor 60 prikazan uživo i u četiri boje

Vanja A

Ostavite komentar