Preminuo kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Preminuo kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar

Kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan, zaslužan za nuklearni arsenal Pakistana i čovjek koji je priznao da je bio dio lanca širenja nuklearnog oružja, preminuo je danas u 85. godini.

U izvještaju pakistanske državne agencije APP, navodi se da je Kan primljen u jednu pakistansku bolnicu 26. avgusta nakon pozitivnog testa na kovid-19 i da je kasnije premješten u vojnu bolnicu u Ravalpindiju, prenosi Rojters.

Kan je bio u središtu globalnog skandala oko širenja nuklearne tehnologije 2004. godine koje je uključivalo prodaju nuklearnih tajni Sjevernoj Koreji, Iranu i Libiji.

Nakon javnog priznanja svoje krivice na nacionalnoj televiziji, Kana je pomilovao tadašnji predsjednik Pakistana Pervez Mušaraf, ali je naučnik ipak godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj palati u Islamabadu.

Kan je tokom intervjua i priznanja na nacionalnoj TV rekao da je djelovao sam, bez znanja državnih zvaničnika, međutim, kasnije je to porekao rekavši da je bio “žrtvovan”.

“Pomogao nam je da razvijemo nuklearno naoružanje za odbranu naše nacije i zahvalni narod nikada neće zaboraviti njegov doprinos u tom pogledu”, napisao je na svom Twitter nalogu pakistanski predsjednik Arif Alvi.

Izvor: Nezavisne/tanjug

Danas objavljeno

Gigabyte je prikazao Project Cielo – sopstveni modularni PC desktop sistem

Vanja A

Honor Play5 Youth Edition stiže do kraja oktobra

Vanja A

Raspberry Pi prvi put poskupio – razlog je globalna nestašica zaliha

Vanja A

Ostavite komentar