Preminuo južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Preminuo južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu

Nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je doprinio okončanju aparthejda u Južnoafričkoj Republici, umro je u 90. godini.

Ovu informaciju potvrdio je u saopštenju predsjednik Siril Ramafosa, prenio je Bi-Bi-Si.

“Smrt Tutua označava novo poglavlje žalosti u opraštanju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca čije je zavještanje slobodna Južna Afrika”, rekao je predsjednik.

Tutu je smatran za ličnost koja odslikava savjest bijelih i crnih stanovnika ove zemlje, što je trajna ostavština njegove vjere i duha pomirenja u podijeljenoj zemlji, navodi Rojters.

Govorio je protiv tiranije bjelačke manjine, a borbu za pravedniju Južnoafriču Republiku nije prekinuo ni nakon okončanja aparthejda.

On je pozivao crnačku i bjelačku političku elitu da bude odgovorna u izgradnji takve zemlje. U svojim posljednjim godinama govorio je o tome da žali što njegov san o “naciji u bojama duge” nije ostvaren.

Na globalnoj sceni, Tutu je bio pobornik ljudskih prava i govorio je o mnogim temama, od izraelske okupacije palestinskih teritorija do prava homoseksualaca, klimatskih promjena i eutanazije.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1984. godine za nenasilnu borbu protiv aparthejda.

Svoju visoku poziciju u Anglikanskoj crkvi koristio je za ukazivanje na patnje tamnoputih Južnoafrikanaca.

Izvor: Agencije

Danas objavljeno

Dodik: Njemačka spriječila kandidatski status, a Šolc poručuje da im vjerujemo

M.

SAD: Protesti u više država, zatvaraju se klinike za abortus

M.

“Odluka EU će dovesti do porobljavanja susjednih zemalja”

M.

Ostavite komentar