15. Marta 2021.

PREMINUO DRAGOLJUB ĐURIČIĆ: Čuveni bubnjar izgubio bitku sa koronom

Big Portal

Đuričić je 24. februara primljen na intenzivnu negu u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu.

Čuvani bubnjar koji je svirao u grupama “Leb i sol”, “Kerber”, sa Đorđem Balaševićem i Zdravkom Čolićem, kao i sa drugim poznatim izvođačima, cele prošle sedmice se osećao loše i imao visoku temperaturu. Nakon nekoliko dana odlučio je da potraži lekarsku pomoć.

Bubnjar Dragoljub Đuričić je rođen 1953. godine, na Cetinju. Još u ranoj mladosti krenuo je da se bavi rok muzikom. Početkom 1970-ih osnovao je sa školskim drugovima prvi bend.

Zatim se, 1972. godine, priključuje grupi Egzodus, a zatim osniva i svoj bend pod imanom “Veritas”, koji je veoma brzo postao popularan. U Beograd je došao tri godine kasnije, a zajedno sa grupom “Ribelli” nastupao je širom SFRJ prateći sve velike pevače tog vremena (Zlatko Pejavić, Gabi Novak, Arsen Dedić…).

Već 1978. godine, grupa “Mama-Coco” koju su činili Đuričić, Vlada Nikodijević i Dado Topić, prati Zdravka Čolića na velikoj SFRJ turneji pod nazivom “putujući zemljotres”. Dragoljub Đuričić je, krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina, svirao u dva velika benda – jedan je bio “Yu grupa”, a drugi “Leb i Sol”, gde je svirao čak šest godina.

Imao je uspešnu saradnju sa “Roling Stonsima”, pa je tri godine proveo u bendu “Kerber”, odakle se vratio u “Leb i Sol”. Godine 1997. postao je vođe orkestra koji prati Zdravka Čolića na nastupima. “Iako je veoma uspešan rok bubnjar, Dragoljub Đuričić specijalizovao se za neobične ritmove, koji podsećaju na ono što je radio Edvard Vesala”, napisao je časopis Independent o njemu 1995. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za muziku, a pored toga, bavio se i slikarstvom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare