Preminuo Abdul Kadir Kan, tvorac pakistanskog nuklearnog programa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Preminuo Abdul Kadir Kan, tvorac pakistanskog nuklearnog programa

Kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan, zaslužan za nuklearni arsenal Pakistana i čovek koji je priznao da je bio deo lanca širenja nuklearnog oružja, preminuo je u 85 godini u Islamabadu.

Kan je primljen u jednu pakistansku bolnicu 26. avgusta nakon pozitivnog testa na kovid-19 i kasnije je premešten u vojnu bolnicu u Ravalpindiju, prenosi Rojters.

Pakistanski fizičar je bio u središtu globalnog skandala oko širenja nuklearne tehnologije 2004. godine koje je uključivalo prodaju nuklearnih tajni Severnoj Koreji, Iranu i Libiji.

Nakon javnog priznanja svoje krivice, Kana je pomilovao tadašnji predsednik Pakistana Pervez Mušaraf, ali je naučnik ipak godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj vili u Islamabadu.

Kan je tada rekao da je delovao sam, bez znanja državnih zvaničnika, međutim, kasnije je to porekao rekavši da je bio “žrtvovan”.

“Pomogao nam je da razvijemo nuklearno naoružanje za odbranu naše nacije i zahvalni narod nikada neće zaboraviti njegov doprinos u tom pogledu”, napisao je na svom Tviter nalogu pakistanski predsednik Arif Alvi.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar