Preminula u miru svog ranča: Olivijina borba s kancerom nadahnula mnoge - BIGportal.ba
Magazin Showbiz Vijesti

Preminula u miru svog ranča: Olivijina borba s kancerom nadahnula mnoge

Legendarna glumica i pjevačica Olivia Njutn-Džon preminula je u dobi od 73 godine, objavio je njen suprug Džon Isterling.

Preminula je u miru svog ranča u južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima – saopštio je on.

Olivija, koja je svjetsku slavu stekla ulogom u kultnom filmu “Briljantin” iz 1978, godinama je vodila bitku s karcinomom dojke.

– Sve molimo da poštuju privatnost porodice u ovom izuzetno teškom trenutku. Olivija je bila simbol trijumfa i nade tokom svoje borbe s rakom dojke, koja je trajala 30 godina – naveo je Isterling i najavio da će njena fondacija, osnovana za istraživanje biljnih lijekova kao tretmana za karcinom, nastaviti s radom, te je pozvao sve da umjesto slanja cvijeća uplate nešto novca fondaciji.

epa01893074 A picture dated 09 October 2009 shows Australian singer and actress Olivia Newton-John and her husband John Easterling attending the ‘Tribute to Bambi’ gala at the ‘Station-Berlin’ in Berlin, Germany. The proceeds from the charity event benefit the foundation ‘Tribute to Bambi’ that supports children in need in Germany. EPA/JENS KALAENE .

Oliviji je rak prvi put dijagnostikovan 1992, ali mu se uspjela oduprijeti da bi se bolest vratila u još dva navrata, 2013. i 2017. godine. Njena borba je stoga postala inspiracija mnogima širom svijeta.

Pjevačku karijeru je započela sredinom 1960-ih godina, kada se kao tinejdžerka pojavila u nizu australijskih televizijskih emisija. Prvi joj je hit bio prepjev pjesme Boba Dilana “If Not for You”, koji je izašao 1971. godine, piše Vašington Post.

Tokom 1970-ih godina oprobala se u kantriju, folku, roku i disku, a u toj dekadi je imala pet singlova koji su završili na prvom mjestu top lista – “I Honestly Love You,” “Have You Never Been Mellow,” “You’re the One That I Want,” “Magic”. Status nesumnjive muzičke zvijezde zacementirala je popularnom pjesmom “Physical” iz 1981. godine.

Između 1971. i 1981. godine osvojila je četiri nagrade Gremi, vodila televizijske specijale i ostala najuspješnija australijska solo muzičarka. Naime, iako je rođena u Engleskoj, Olivija je Australije smatrala svojom domovinom, jer je tamo odrasla.

Uprkos zavidnoj i uspješnoj muzičkoj karijeri, Njutn-Džon će velika većina pamtiti kao dobricu Sendi iz mjuzikla “Briljantin”, u kojem je glumila s američkom filmskom zvijezdom Džonom Travoltom.

“Briljantin” je adaptacija uspješnog istoimenom brodvejskog mjuzikla čija je radnja odvija u jednoj srednjoj školi u 1950-im godinama. Sendi se tokom filma iz stidljive školarke na razmjeni pretvori u zavodnicu u uskim crnim kožnim hlačama, motorističkoj jakni i crvenim cipelama na petu.

– Te su mi hlače promijenile život – našalila se svojevremeno Olivija.

Kritičari su nahvalili njenu glumu kao humorističnu i šarmantnu, a publika je oduševljeno gledala sve scene u kojima se pojavljivala s Travoltom, pogotovo one u kojima su pjevali songove “Summer Nights” i “You’re the One That I Want”. Saundtrek za “Briljantin” prodan je u više miliona primjeraka, a mnoge je natjerao da film u kinima pogledaju više puta.

Slavu koju je stekla s “Briljantinom” proćerdala je na slabe filmove “Xanadu” (1980.) i “Two of a Kind” (1983), piše Jutarnji.

Vašington Post navodi da je Olivija dugo tražila imidž koji bi joj omogućio da produži svoju muzičku karijeru. Prvo je bila plavooka djevojka iz susjedstva koja je u pjesmama zavodljivo šaptala. Kasnije je bila kraljica diskoteka, da bi se na kraju oprobala kao zavodnica. Njutn-Džon je rekla da je ta posljednja faza bila prilično neusklađena s njenim karakterom. Navodno je bila prilično “dosadna” i konzervativna.

Upravo se zato brinula da će pjesma “Physical”, koja je originalno trebala otići rokeru Rodu Stjuartu, dodatno naljutiti njene obožavaoce. Pjesma je 10 sedmica provela na 1. mjestu američkih top lista, te je postala njen najveći hit u SAD. Svi koji su se 1980-ih bavili aerobikom znali su je napamet, jer se puštala u svim teretanama i sportskim dvoranama.

Olivija se nikada poslije nije vinula u visine koje je dosegla s “Briljantinom” i “Physical”, ali je nastavila praviti muziku koja je bila više nju ejdž, a manje pop.

– Moja najdraža Olivija, učinila si naše živote toliko boljim. Bila si nevjerovatna. Toliko te volim. Vidjećemo se opet i svi ćemo biti zajedno. Tvoj od trenutka kada sam te ugledao i zauvijek! Tvoj Deni, tvoj Džon – napisao je Travolta na društvenim mrežama nakon vijesti da je Olivija Njutn-Džon preminula.

Danas objavljeno

Hilari Svank u 48. godini čeka blizance

Vanja A

Pješke preko pustinje na Svjetsko prvenstvo

Vanja A

Vučić: Hrvatska samo nastavila posao započet 1941. godine

M.

Ostavite komentar