24. Decembra 2021.

Preminula najstarija žena na svijetu!

Big Portal

Kineskinja Alimihian Sejiti je vodila miran i jednostavan život. Imala je rutinu koje se pridržavala – uvijek je ručala u isto vrijeme, uživala u sunčanju u bašti i čuvala svoje potomke.

Alimihan Sejiti rođena je 25. juna 1886. za vrijeme vladavine carske dinastije Kving.

Udala se sa samo 17 godina i nadživjela mnoge. Usvojila je dvoje djece kćerku i sina koji su joj podarili 43 unučadi i praunučadi.

Bitnu ulogu u njenom životu imala je i muzika, a njen unuk Kuerban Nuen kaže da je njom ispunjavala dane. – Naročito je prije spavanja uživala u slušanju muzike. Stopala bi pomjerala u njenom ritmu – rekao je.

Mjesto Komukserik odakle Sejiti dolazi, poznato je kao grad dugovječnosti. Njegovi mnogi stanovnici doživjeli su starost dugačku preko 90 godina.

Jutarnji list - U 136. godini preminula najstarija žena na svijetu, udala  se 1903., do zadnjeg dana vodila je jednostavan život

Očekivani životni vijek produžio se nakon što je reigonalna vlada uvela besplatne medicinske usluge – godišnje preglede, kućnog doktora i mjesečne naknade za one starije od 60 godina.

Kinesko udruženje gerontologije i gerijatrije još je 2013. godine reklo je kako je Alimihan Sejiti najstarija građanka njihove zemlje, no iz Ginisove knjige rekorda nikada nisu tražili provjeru njene starosti, prenosi Kliks. U knjizi se kao najstarija osoba vodi Francuskinja Kalment koja je umrla u 122. godini, a trenutna najstarija osoba smatra se Kane Tanaka iz Japana koja će uskoro proslaviti 119 rođendan.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare