Preminula Nada Milošević Đorđević - BIGportal.ba
Ex Yu

Preminula Nada Milošević Đorđević

Redovni član Odeljenja jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prof. dr Nada Milošević Đorđević preminula je juče u Beogradu u 87. godini, saopšteno je iz ove institucije.

Milošević Đorđević rođena je 1934. godine u Beogradu i smatrana je za jednog od najuglednijih savremenih srpskih folklorista u svetu i istaknutim proučavaocem srpske narodne književnosti, te je njen odlazak veliki gubitak za SANU i sveukupnu srpsku nauku i kulturu.
Njen život je u velikoj meri bio vezan za Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na kojem je diplomirala, magistrirala i doktorirala, a potom i radila kao redovni profesor na Katedri za srpsku književnost.

Pored toga, bila je gostujući profesor na mnogim stranim univerzitetima i autorka velikog broja radova i knjiga iz oblasti narodne književnosti.
Za dopisnog člana SANU izabrana je 2003. godine, a za redovnog 2012. godine.

Kao predsednik Odbora za narodnu književnost SANU organizovala je naučni skup o Vuku Karadžiću.

Bila je član više stručnih udruženja, među kojima se izdvajaju Odeljenje za književnost i jezik Matice srpske, Evropsko društvo kulture (SEC), Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, “Folklor Felous” pri Finskoj akademiji nauka, Medjunarodno društvo za proučavanje narodne proze (International Society for Folk Narrative Researć) i Udruženje književnika Srbije.

Poseban doprinos dala je radu Vukove zadužbine i bila je jedan od osnivača i upravnik Međunarodnog slavističkog centra Srbije.
Pored toga, bila je član uredjivačkih odbora za izradu “Srpske enciklopedije”, edicije “Studije o Srbima, “Priloga za književnost, istoriju i folklor”, “Anala Filološkog fakulteta” i “Oral tradition”, te urednica “Danice” i Biblioteke Vukov sabor.

Dobitnica je više nagrada, među kojima su Vukova Povelja za istraživanje nacionalne kulture i pedagoške baštine, Povelja počasnog člana Slavističkog društva Srbije, Povelja za životno delo “Mile Nedeljković”, Nagrada “Mladen Leskovac” Matice srpske, Nagrada “Zlatna srpska književnost” za izuzetan doprinos izučavanju književne srpske nauke Fonda Aleksandra Arnautovića i druge.

Kako navode predstavnici SANU, velika želja joj je bila da završi četvoroknjižje o članicama SANU od njenog osnivanja do danas, ali je preminula pre nego što je uspela da vidi prvi tom, koji upravo izlazi iz štampe.

Danas objavljeno

Svetlana Bojković izabrana za Ninovu ličnost 2021. godine

Zeljka

Senidah fotografijama s plaže raspametila fanove

Vanja A

Elena Kitić izazovnom fotografijom napravila pometnju na internetu

Vanja A

Ostavite komentar