1. Oktobra 2019.

Preminula dobitnica četiri Grammyja koja je pjevala Reaganu i Clintonu

Big Portal

Norman je preminula u njujorškoj bolnici od posljedica septičkog šoka i višestrukog zatajenja organa povezanih s komplikacijama koje su se razvile nakon povrede leđne moždine prije četiri godine, stoji u saopštenju porodice.

Jessye Norman, dramski koloraturni sopran, rođena je 15. septembra 1945. u američkoj državi Georgiji, a veći dio rane karijere provela je u Evropi. Debitovala je 1969. u berlinskoj Deutsche Oper kao Elisabeth u Wagnerovom “Tannhaeuseru”. 

Norman je osvojila četiri nagrade Grammy za muzička postignuća. Za životno ostvarenje osvojila je još jedan Grammy i Nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje američka vlada. 

Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koje su se probile u svijet opere i postala je poznata i cijenjena po izvođenju djela Richarda Wagnera.

Peter Gelb, direktor njujorškog Metropolitana u kojemu je otpjevala više od 80 opernih izvedbi, Norman je nazvao “jednom od najvećih umjetnica koje su ikada pjevale na Metovoj pozornici”. 

Njezin široki muzički repertoar, koji je uključivao i jazz izvođenja, među ostalim je bio sastavljen od djela Francisa Poulenca, Leosa Janaceka, Bele Bartoka, Giuseppea Verdija, Richarda Straussa i Arnolda Schoenberga.

U njujorškom je Metropolitanu debitovala 1983.

Kao jedna od najpopularnijih opernih pjevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka pjevala je na predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

“Izrazito smo ponosni na Jessyene muzičke uspjehe i na činjenicu da će nadahnuće koje je pružala publici širom svijeta i dalje biti izvor radosti. Podjednako smo ponosni na njezina humanitarna postignuća, brigu o beskućnicima, gladnima, razvoju i obrazovanju mladih te doprinosu umjetnosti i kulturi”, stoji u saopštenju porodice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare