"Premijeru idete tamo: Nisu u EU, vakcinišu kao ludi i sve je otvoreno"; Premijer: Neću kao Orban - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Premijeru idete tamo: Nisu u EU, vakcinišu kao ludi i sve je otvoreno”; Premijer: Neću kao Orban

Češki portal Parlamentni list uoči današnje posete premijera te zemlje Andreja Babiša Srbiji objavio je tekst u kome hvali borbu Srbije protiv korona virusa.

U tekstu “Gospodine Babiš, vi idete ovde; Nisu u EU, vakcinišu kao ludi, imaju malo mrtvih i sve je otvoreno”, portal opisuje kako protiče vakcinacija u Srbiji – da je vakcinisano skoro 600.000 građana, da ima milion doza u zalihama i još milion doza na putu.

Kako se navodi, Srbija je jedna od prvih zemalja koja je obezbedila isporuke Fajzera, Sputnjika Ve i kineskih vakcina i da je za evropske uslove od početka godine imala velike količine vakcina.

Kao zanimljiv pokazatelj portal izdvaja to što Srbija ima najmanje preminulih na 100.000 stanovnika – 51. “Glavna razlika je, međutim, u tome što su mere u Srbiji znatno blaže nego u Češkoj.

Srbi nemaju zatvorene restorane niti prodavnice, samo je ograničeno vreme kada se uveče zatvaraju. Tamošnji život je, za razliku od Češke, minimalno ograničen, a pored toga Srbi, za razliku od Čeha, uspevaju da epidemiju drže pod kontrolom i brzo sprovode vakcinaciju”, ističe se u tekstu.

Prema dostupnim informacijama, građani Srbije imaju još jednu prednost u odnosu na Češku – mogu slobodno da biraju koju vakcinu žele, i za to se izjašnjavaju preko online prijave. Kako se navodi, u trenutnoj situaciji, Srbiji ide na ruku činjenica da nije članica EU i da ne mora da se oslanja na isporuku vakcina dogovorenih u Briselu, koje znatno kasne.

Međutim, u drugom tekstu, češki premijer je rekao, baš pred dolazak u Beograd da Češka neće krenuti putem Mađarske da vakciniše svoje stanovništvo vakcinama protiv korone, kao što su ruska ili kineska, bez evropske registracije. “Sigurno ćemo čekati na odobrenje”, rekao je Babiš i dodao da bi Češka imala izvesnu prednost ako bi Državni institut za kontrolu lekova već imao dokumentaciju za rusku vakcinu dok se čeka na odobrenje Evropske agencije za lekove.

Sa češkim premijerom u Beograd je krenuo isti tim epidemiologa koji su prethodno bili u poseti Budimpešti kada je Babiš prikupljao iskustva Mađarske o ruskoj vakcini, iako ona tada još nije počela vakcinaciju Sputnjikom V.

“Srbija vakciniše naveliko. U proseku na broj stanovnika spada među najbolje na svetu tako da će nas interesovati njihova iskustva. Imaju iskustva sa vakcinama koje nisu bile odobrene u Evropskoj uniji. Interesovaće nas iskustva i sa primenom lekova sa antitelima koji mogu da spreče teško stanje”, rekao je češki premijer.

S Babišom u Beograd stiće glavni zagovornik nabavke ruske vakcine Sputnjik V i bez evropskog odobrenja, bivši ministar zdravlja Roman Primula. Primula je prošle jeseni bio ministar nekoliko nedelja, a primoran je na ostavku nakon što je snimljen kako u restoranu u Pragu koji je morao da bude zatvoren, krši sanitarne mere koje je propisao.

Češki portal Parlamentarni list dalje navodi da Beograd dugi niz godina održava bliske odnose sa Rusijom, a poslednjih godina i sa Kinom – prošlog proleća, Srbija je bila među prvim zemljama u koje su se uputili kineski specijali sa zalihama maski i druge zaštitne opreme, a Kinezi su čak poslali timove lekara u Srbiju koji su već imali iskustva sa Kovidom. Dodaje se još i da Srbija do sada ima obezbeđenu isporuku ukupno osam miliona doza vakcina različitog porekla, što je neophodno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, ili oko 45 procenata stanovništva.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar