Premijera Teslinog Modela S Plaid - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Premijera Teslinog Modela S Plaid

Kompanija Tesla predstavila je Model S Plaid, automobil visokih performansi koji bi trebalo da obnovi interesovanje za limuzinu koja je na tržištu već skoro punu deceniju i da je učini konkurentnijom novim električnim modelima Porschea i Mercedes-Benza.

Direktor Tesle Ilon Mask rekao je da je nova verzija Plaid dizajnirana za budućnost u kojoj će automobili moći da se kreću samostalno. “Automobili na održivu energiju mogu da budu najbrži, najbezbedniji i najopakiji u svakom smislu”, rekao je Mask je prezentaciji modela u Teslinoj fabrici u Frimontu.

Mask je napomenuo da je Model S Plaid “brži od bilo kog Porschea, bezbedniji od bilo kog Volva”.

Model S Plaid ubrzava od 0-100km/h za 1,99 sekundi i ima procenjenu autonomiju od 628km. Nakon 15 minuta punjenja baterije, može da se pređe 300km. Druga varijanta Model S Plaid+ je otkazana, a bilo je najavljeno da će imati 33% veću autonomiju od “običnog” Plaida zahvaljujući bateriji sa 4680 ćelija.

Ukupno tri električna agregata proizvode 1020KS, a maksimalna brzina sa odgovarajućim pneumaticima je 320km/h. Automobil prelazi 400m za 9,23 sekunde. Autonomija u konfiguraciji sa dva agregata raste na 660km.

Automobil ima novi dizajn baterijskog pakovanja, poboljšanu toplotnu pumpu, rotore agregata obložene ugljeničnim vlaknima i aeordinamički koeficijent od samo 0.208, što je novi rekord za serijske automobile.

Model S Plaid nije pretrpeo veće vizuelne izmene, ali se puni brže na Teslinim stanicama sa superbrzim punjačima, ima više prostora na zadnjim sedištima i unapređeni sistem za zabavu putnika.

Najupadljivija stvar u kabini je novi dizajn upravljača, koji je zaravnjen sa gornje i donje strane, a tu su i veliki centralni ekran i ventilisana prednja sedišta. Centralni procesor je navodno na nivou novog PlayStation 5. Softver je dizajniran s ciljem da uči ponašanje vozača i prilagođava automobil njegovim potrebama i stilu.

Početna cena u Americi je 129.990 dolara.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Stiže električni Camaro

Zeljka

“Klima” u automobilu: Koja je idealna temperatura za vožnju?

Zeljka

Još moćnija Lada Niva debitovala u Rusiji

Zeljka

Ostavite komentar