Premijera dokumentarca o "Električnom orgazmu" na festivalu Beldoks - BIGportal.ba
Ex Yu Magazin

Premijera dokumentarca o “Električnom orgazmu” na festivalu Beldoks

Ovo je film o jedinom našem novotalasnom bendu koji toliko dugo postoji i svira pod istim imenom, a ispričan je iz perspektive njegovih članova, kaže rediteljka Marija Vukić.

Film “Električni orgazam za ljude budućnosti”, Marije Vukić, premijerno će biti prikazan na zatvaranju festivala Beldoks, 15. maja (20) u Kombank dvorani, a u glavnim ulogama su članovi jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih novotalasnih bendova na ovim prostorima. Film otkriva zanimljive i manje poznate detalje koji su činili njihovu karijeru koja traje već skoro 40 godina.

– Sve se dogodilo spontano, ja se družim sa njima već 30 godina i za to vrijeme smo se zaista zbližili. Sreli smo se na koncertu u Pragu decembra 2017. i kroz neki razgovor Gile mi je predložio da idem s njima na turneju u Ameriku i Kanadu, i tada sam dobila ideju da napravim film o jedinom našem novotalasnom bendu koji toliko postoji i svira pod istim imenom. Predložila sam im i cijeli bend je odmah pristao. Mogu da se pohvalim da je od te prve ideje do premijere prošlo manje od godinu i po dana – kaže Marija Vukić u razgovoru za “Blic”. Ona dodaje da je njihovo međusobno povjerenje bilo veoma bitno za ovaj film.

Marija VukićFOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Marija Vukić

– Nije jednostavno snimiti dokumentarni film jer vi radite sa ljudima čiji život treba da predstavite i nosite veliku odgovornost, a možda čak ako ste prijatelji s njima, ta odgovornost je pojačana – objašnjava rediteljka filma.

– Htjela sam da snimim bend na turneji zato što to koincidira sa rokenrolom kao formom, odnosno tim dinamičnim fenomenom i željela sam da film bude brz i dinamičan. Ubrzo smo proširili kontekst samog filma pa on sada govori o njihovoj karijeri od samog nastanka do danas. Iako u početku nisam imala jasnu viziju, znala sam da želim samo film iz njihove perspektive, film o njima, od njih. Zato učestvuju sadašnji članovi “Električnog orgazma”, ali i neki bivši članovi koji su bili bitni za bend i željela sam da se svi oni prisjete i iz svojih sjećanja izvuku događaje vezane za grupu, a i za njih pojedinačno – dodaje Marija Vukić.

Ona otkriva da se film ne bavi toliko biografskim podacima i činjenicama koje su uglavnom poznate javnosti, više je željela da izvuče njihovu emociju, priču o životu, odrastanju kroz bend, jer oni su postali popularni već sa 19 godina, a kako se bend mijenjao, tako su se i oni kao pojedinci mijenjali.

– U filmu ima i puno muzike, jako je brz i duhovit. Nastupi uživo su snimljeni na kanadsko-američkoj turneji, a koristila sam i neke stare spotove i fotografije, kako naših poznatih fotografa koji su pratili taj novotalasni period kao Goranka Matić, Nebojša Babić, Miladin Jeličić i Zoran Vujović Vuja, tako i neke njihove privatne fotografije kao što su, recimo, fotke sa njihovog prvog koncerta u SKC-u, kada su svirali kao predgrupa “Hipnotisanog pileta”, što su zapravo Ljubine fotografije (Ljubomir Đukić, član benda, op. nov.) i njih, recimo, ni Gile nije vidio – navodi neke od zanimljivosti koje su pratile snimanje filma.

Za kraj razgovora, rediteljka kaže da u filmu ne postoji žal za prošlošću nego daje dodatnu motivaciju da se nešto može.

– U filmu se vidi jedan fenomen koji traje i koji opstaje. Gledajući ga, dobijem motivaciju da istrajem u nekim svojim stavovima, poslovima… tako da nema patetike koliko ima motivacije. Voljela bih da ovaj film bude motivacija za buduće generacije, zato se film i zove “Električni orgazam za ljude budućnosti”. Takođe, film nije ni beogradski ni eks-Ju nego je novotalasni, jer ima osvrt na taj duh 80-ih, kada smo mi bili slični ostalim kretanjima u Evropi, kako na kulturnoj tako i na muzičkoj sceni – priča Marija Vukić.

Nakon premijere, film će se naći na redovnom repertoaru, a učestvovaće i na festivalima u regionu gdje ovaj beogradski bend ima poseban status.

– Iako je regionalan i autohton bend, trebalo bi da komunicira i sa inostranom publikom. Ne morate ništa o njima da znate, ali je jako interesantna priča o odrastanju jednog benda koji i dalje svira – zaključuje rediteljka.

Priča o Čavketu

Meni je Čavke omiljeni lik sa beogradskog asfalta, tako da u filmu zapravo postoji mali omaž njemu i to je cjelina za sebe. Čavke je bio jako bitan za bend i kada je on otišao, bila je ta neka kriza u bendu gdje su oni zaista muku mučili kako da nađu bubnjara, ali i ličnost koja će zamijeniti sve to što je Čavke bio. U filmu poslije vidimo kako to Blagoje Nedeljković Pače, sadašnji bubnjar, objašnajva. Čavke je bio specifičan lik i ta priča o njemu je možda i neki najemotivniji dio filma – otkriva Marija Vukić.

 

Izvor:Blic

Danas objavljeno

Sumanuto: Kardi Bi kupila ćerki poklone od 29 hiljada dolara

Vanja A

Balensijaga i Ramštajn – saradnja koju niko nije želio

Vanja A

Aleksa Balašević, prvi put progovorio o pokojnom ocu, proslavljenom kantautoru, Đorđu Balaševiću

Vanja A

Ostavite komentar