26. Septembra 2019.

Premijer obmanuo javnost: Stari vladin avion letio i u subotu?!

Big Portal

Podaci do kojih smo došli pokazuju da premijer Radovan Višković nije govorio istinu kada je rekao da je avion u vlasništvu Srpske prizemljen već dva mjeseca i da je zbog toga neophodna kupovina novog aviona.

„Naš avion oko dva mjeseca nije letio, u tom vremenu smo koristili tuđi avion, iznajmljivali smo i pravili ogromne troškove za Republiku Srpsku. Neznajući kada ćemo dobiti ponovo dozvolu za let našeg aviona, i ona može biti uskraćena kad god neko drugi donese odluku, mi smo razmotrili mogućnost nabavke novog, uz mogućnost zamjene staro za novo. Na osnovu procjene koju su uradili iz Cessne, nismo bili zadovoljni kako su procijenili naš avion i donijeli smo odluku da idemo u nabavku, da kompletan iznos finansiramo iz budžeta“, kazao je Višković.

Podaci sa jednog od sajtova na kojima je moguće pratiti letove aviona u svijetu pokazuju da je avion Srpske, Cessna registarskih oznaka E7-SMS, letio u ovom mjesecu deset puta, u periodu od 2. do 21. septembra.

Posljednji registrovan let ovim avionom bio je u subotu, iz Beograda za Banjaluku. Taj dan je bio sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz RS.

Na sastanku sa Vučićem bili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković. Svi oni imaju pravo na korištenje aviona Srpske, odnosno usluga Vazduhoplovnog servisa RS.

Na registru letova je vidljivo da je avion Srpske u petak, 20. septembra, letio iz Mahovljana u Sarajevo, pa poslije podne iz Sarajeva u Beograd, da bi zatim iz Beograda odletio u Mahovljane, odnosno na banjalučki aerodrom. To veče je Dodik gostovao na RTS-u u emisiji „Oko“, gdje je govorio o deklaraciji SDA uoči sastanka sa Vučićem.

U subotu ujutro avion je iz Mahovljana letio za Beograd, a vratio se poslijepodne.

Prije toga, 18. septembra, ovaj avion Srpske, letio je u iz Mahovljana u Beč i nazad. U Beograd je letio i 14. i 12. septembra.

CAPITAL je prije dva dana objavio da vlast ne želi da se odrekne luksuza i da kupuje avion, iako se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost.

Odgovora o kupovini aviona, na pitanja koja smo uputili u kabinete predsjednice RS Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića, još uvijek nema, ali su oni o tome juče govorili u Zalužanima kod Banjaluke, gdje je promovisana Jedinica žandarmerije MUP-a Srpske.

Višković je rekao da je avion koji RS posjeduje prije oko mjesec dana prizemljen, kao i sve Cessne tog tipa u svijetu, zbog kvara na toj vrsti aviona.

Dodao je da će po dolasku novog aviona, postojeći avion biti prodat na licitaciji.

„Smatramo da ćemo tako dobiti više nego da smo išli u zamjenu i doplatu. Sve je urađeno sa standardima, ekonomski posmatrano, a iduće godine ističe garantni rok za naš avion, morao bi ići u redovan servis, koji bi bio preko 1,5 miliona evra. Kada saberete servis i koliko košta stari avion, donijeli smo odluku da uz doplatu, koja nije beznačajna, a nije ni velika, možemo da dobijemo novi avion i time smanjimo troškove“, rekao je Višković.

Višković nije objasnio koliko bi servis koštao i na koliko je procijenjen avion koji je kupljen 2008. godine za 4.870.000 američkih dolara.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare