Premijer Češke spreman za debatu o ukidanju priznanja samoproglašenog Kosova - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Premijer Češke spreman za debatu o ukidanju priznanja samoproglašenog Kosova

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je spreman da debatuje s predsednikom te države Milošem Zemanom i drugim rukovodiocima o eventualnom odustajanju Češke od priznanja samoproglašenog Kosova.

  • Više bih volio debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsjednik države, predsjednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome – rekao je on.

Predsjednik Češke je, nakon što je doletio u Beograd, gdje je boravio u zvaničnoj posjeti, 10. septembra rekao da ne voli Kosovo, da ga ne smatra demokratskom “državom” i da, naprotiv, veoma voli Srbiju.

  • Dopustite mi da kažem lično, ali samim tim jače mišljenje, da država na čijem se čelu nalaze ratni zločinci ne pripada zajednici demokratskih država – rekao je Zeman.

Na pitanje da li bi Češka mogla da ukine priznanje samoproglašenog Kosova (o čemu je odluku donijela 2008. godine), Zeman je rekao da bi volio da o tome razgovara na narednom savjetovanju najvišeg češkog rukovodstva, kroz mjesec dana.

Prvi potpredsjednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Јan Hamaček je podsjetio da je češka spoljna politika u nadležnosti kabineta ministara.

  • Stav gospodina predsjednika o Kosovu je odavno poznat. Bilo kakvi dalji koraci su, međutim, u nadležnosti Vlade – rekao je Hamaček.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar