Premijer Bugarske odgovorio Putinu: "Dođite i sami se uvjerite, mi nismo Srbija" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Premijer Bugarske odgovorio Putinu: “Dođite i sami se uvjerite, mi nismo Srbija”

Rusiji postaje neprijatno zbog toga što je Bugarska lojalan i jak član NATO-a i EU, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Ovim rečima on je komentarisao izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je rekao da Bugarska namerno odugovlači sa “Turskim tokom”.

“Bugarska poštuje procedure EU. Mi nismo ni Srbija, ni Rusija, ni Turska. Imali smo procedure i tendere, što je odobrila Evropska komisija”, rekao je Borisov u intervjuu za BTV, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Putin verovatno raspolaže starom informacijom kada je reč o realizaciji “Turskog toka” u Bugarskoj.

“Mi smo već iskopali oko 150 kilometara, postavljaju se cevi i izgradnja je u toku”, naglasio je Borisov, istakavši da je zajedno sa srpskim ministrom energetike obišao jedan deo gasovoda.

Bugarski premijer je takođe dodao da Putin uvek može posetiti Bugarsku i lično se uveriti kojom brzinom se gradi gasovod.

“Moj odgovor predsedniku Putinu: dobrodošli ste. Kada on dođe, otići ćemo da vidimo kojom se brzinom odvija gradnja. U proseku se gradi pet kilometara dnevno. Kasno smo počeli, jer je trebalo proći kroz mnoge procedure”, konstatovao je on.

Da je reč bila o Srbiji ili Turskoj, izvođač bi bio izabran bez tendera, dok, prema njegovim rečima, “Bugarska poštuje procedure”.

Premijer je rekao da je siguran da je Bugarska za Rusiju jedina i najbrža opcija za alternativnu diversifikaciju isporuka gasa.

Borisov sumnja u to da je Srbija bolja alternativa i da će se projekat realizovati ranije ako se Rusija preorijentiše na Srbiju.

“Sumnjam da će Srbi završiti pre nas. Mi ćemo završiti tačno na vreme”, zaključio je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije.

“Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srpski deo od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman, 90 odsto je već postavljeno i to je pitanje nekoliko nedelja. Ali ono što mi vidimo, bez obzira na molbe ruske strane da se obezbedi isporuka našeg gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta preko svoje teritorije, verovatno pod pritiskom sa strane. Videćemo kako će se dalje razvijati ta situacija. Ako neće Bugari, naći ćemo druge na jugu Evrope”, upozorio je Putin.

SPUTNIK

Danas objavljeno

U naredna tri dana kontrola vozača pod dejstvom alkohola i droga

M.

Četiri sarajevska policajca optužena za primanje mita

M.

Ženu ugrizao pas, sa teškim povredama primljena u bolnicu

M.

Ostavite komentar