Premijer Australije odbio da se zauzme za Asanža - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Premijer Australije odbio da se zauzme za Asanža

Premijer Australije Entoni Albanezi odbacio je danas apele da uputi javni zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama da odustanu od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa i australijskog državljanina Džulijana Asanža.

Australijska vlada je pod sve većim pritiskom da interveniše otkako je britanska vlada prošle nedjelje naredila Asanžovo izručenje SAD gdje je optužen za špijunažu, a Asanžove pristalice i advokati tvrde da su njegovi postupci bili zaštićeni Ustavom SAD, prenosi AP.

Albanezi, koji je došao na vlast nakon prošlomjesečnih izbora, odbio je da kaže da li je razgovarao sa predsjednikom Džozefom Bajdenom o slučaju Asanž.

  • Postoje ljudi koji misle da su važni jer na Tviteru pišu objave velikim slovima i stavljaju zanake uzvika. Nisu – poručio je Albanezi pred novinarima i poručio da namjerava da vodi vladu koja se “diplomatski i na odgovarajući način” angažuje sa svojim partnerima.

Državni tužilac Mark Drajfus i ministarka spoljnih poslova Peni Vong odreagovali su na odluku britanske vlade rekavši da se Asanžov “slučaj previše odugovlači”, poručivši da bi taj slučaj trebalo da bude priveden kraju.

Oni su potvrdili da će nastaviti da zastupaju taj stav u kontaktima sa vladama Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, ali nisu pozvali SAD da odbace slučaj Asanž.

Danas objavljeno

Srpski patrijarh u Herceg Novom – prvi put poslije 43 godine

M.

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Ostavite komentar