21. Februara 2021.

Preliminarni izvještaj SZO o porijeklu korone

Big Portal

Kako su za CNN naveli istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja, kineskim naučnicima je trebalo mnogo mjeseci da obave početni istražni posao o porijeklu virusa.

Oni su rekli da smatraju da je iznenađujuće i nevjerovatno da kineski naučnici nisu već uradili taj posao.

Preporuke komisije će se, između ostalog, baviti dvjema ključnim linijama istrage, rekli su istražitelji upoznati sa nacrtom izvještaja za CNN.

Prvo će zatražiti dalji rad na istoriji kontakata pacijenta iz Vuhana koji se razbolio 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel SZO naveli da je obolio od kovid-19.

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima SZO, riječ o kancelarijskom radniku 40-ih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao istoriju kontakata, a živio je sa suprugom i detetom.

U preliminarnom izvještaju koji će biti predstavljen sljedeće sedmice, odbor SZO će, takođe, preporučiti neposrednu istragu lanca snabdijevanja tržišta morskih plodova u Huananu, naveli su istražitelji upoznati sa nacrtom izvještaja.

Vođa misije SZO Peter Ben Embarek odbio je da prokomentariše detalje bilo kog daljeg traženja ili testiranja kontakata koji su potrebni.

On je za CNN rekao da je potrebno dalje istraživati.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevjericu da Kina, očigledno, nije već sprovela dalje istrage, kako istorije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdijevanja pijace u Huananu, koje je tražila SZO.

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare