Preliminarni izvještaj SZO o porijeklu korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Preliminarni izvještaj SZO o porijeklu korone

Preliminarni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o porijeklu korona virusa preporučiće opsežnije traženje kontakata prvog poznatog pacijenta oboljelog od kovid-19 u Vuhanu u Kini, kao i lanac snabdijevanja gotovo 10-ak trgovaca na pijaci morskih plodova u Huananu, za koje se smatra da su imali ulogu u ranom širenju kovid-19 krajem 2019. godine.

Kako su za CNN naveli istražitelji upoznati s nacrtom izvještaja, kineskim naučnicima je trebalo mnogo mjeseci da obave početni istražni posao o porijeklu virusa.

Oni su rekli da smatraju da je iznenađujuće i nevjerovatno da kineski naučnici nisu već uradili taj posao.

Preporuke komisije će se, između ostalog, baviti dvjema ključnim linijama istrage, rekli su istražitelji upoznati sa nacrtom izvještaja za CNN.

Prvo će zatražiti dalji rad na istoriji kontakata pacijenta iz Vuhana koji se razbolio 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel SZO naveli da je obolio od kovid-19.

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima SZO, riječ o kancelarijskom radniku 40-ih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao istoriju kontakata, a živio je sa suprugom i detetom.

U preliminarnom izvještaju koji će biti predstavljen sljedeće sedmice, odbor SZO će, takođe, preporučiti neposrednu istragu lanca snabdijevanja tržišta morskih plodova u Huananu, naveli su istražitelji upoznati sa nacrtom izvještaja.

Vođa misije SZO Peter Ben Embarek odbio je da prokomentariše detalje bilo kog daljeg traženja ili testiranja kontakata koji su potrebni.

On je za CNN rekao da je potrebno dalje istraživati.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevjericu da Kina, očigledno, nije već sprovela dalje istrage, kako istorije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdijevanja pijace u Huananu, koje je tražila SZO.

Izvor: Nezavisne

Danas objavljeno

Stiglo 98.080 doza ruske vakcine

M.

Preminuo Kolin Pauel

M.

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

M.

Ostavite komentar