Prelijepa optička iluzija u Luvru uništena za dan - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Prelijepa optička iluzija u Luvru uništena za dan

Bilo je potrebno četiri dana, 400 volontera i oko 2.000 papirića da bi se ispred Luvra napravila fenomenalna instalacija u formi optičke varke. I onda su za jedan dan posjetioci sve uništili. Umjetnik koji stoji iza svega, kaže da je to i očekivao.

Francuski street art umjetnik JR stoji iza optičke iluzije na platou ispred muzeja Luvr u Parizu. Sam muzej datira iz 12. vijeka ali prepoznatljiva piramida iza koje stoji Kinez rođen u Americi, arhitekta I.M. Pei je otvorena 30. marta 1989. godine. Optička iluzija koja je oduševila turiste, ali i ljude širom svijeta koji su vidjeli samo fotografije, “otkriva” zamišljeni temelj piramide. Podsjećala je na arheološku iskopinu i zaista djeluje impresivno.

 

Optička iluzija u Luvru
Optička iluzija u Luvru Foto: Profimedia

JR je pozvao 400 volontera koji su od 26. do 29. marta asistirali u pravljenju instalacije. Njihov rad je prekrio 17.000 metara kvadratnih. S obzirom da je instalacija sastavljena od 2.000 papira, bilo je očekivano da neće potrajati. Otkrivena je u subotu, a poslije gomile posetilaca koji su je pregazili, već u nedjelju je bila u jadnom stanju.

Umjetnik kaže da mu nije ni bila namjera da potraje.

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Detalji: Doktor otkrio sve o posljednjim trenucima i oživljavanju Diane

Vanja A

Elizabet Harli pozirala u toplesu

Vanja A

Litvanci došli u Srbiju pa kupili dva Juga da krstare Balkanom

Vanja A

Ostavite komentar