Prekršen zakon, stigla prva kazna Twitter-u - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Prekršen zakon, stigla prva kazna Twitter-u

Sud u Moskvi je u okviru razmatranja spora protiv “Tvitera”, zbog odbijanja da pruži informacije o lokalizaciji ličnih podataka ruskih korisnika usluga na teritoriji Ruske Federacije, novčano kaznio tu kompaniju sa 3.000 rubalja.

Foto: Depositphotos

To je prva kazna “Twitteru” zbog kršenja tog zakona. Na prošlom zasedanju suda svedočio je radnik “Roskomnadzora” (Savezna služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i medija), prenosi Sputnik.

“Roskomnadzor” je poslao pisma “Twitteru”, tražeći od njega da potvrdi čuvanje ličnih podataka Rusa u zemlji, ali nije dobio ubedljiv odgovor. Prema rečima glavnog stručnjaka “Roskomnadzora” Mihaila Vorobjova, kompanija dva puta nije dostavila šemu radnih mesta na kojima se nalaze podaci korisnika te društvene mreže i kopiju ugovora o zakupu.

Sa druge strane, predstavnica kompanije ponovo je saopštila sudu da smatra da su tvrdnje “Roskomnadzora” neosnovane. Prema rečima advokata Marije Mihejeve, “Roskomnadzor” nije imao ovlašćenja da ide na sud sa ovim materijalom, jer “iz protokola nije jasno za šta se tačno ’Twitter‘ poziva na odgovornost“.

“?ompanija nije imala zakonsku obavezu da odgovara na zahteve “Roskomnadzora”, rekao je još jedan predstavnik “Twittera“ Vladislav Arhipov, ističući da “Roskomnadzor” ne može da poziva stranu kompaniju na administrativnu odgovornost.

Izvor: Sputnik

 

Danas objavljeno

Poco F3 GT predstavljen sa Dimensity 1200 čipom, 67W punjenjem

Zeljka

Kako je sadržaj za odrasle završio na The Washington Post-u i New York Magazin-u?

Zeljka

Tehnološki gigant lansirao proizvod koji će oduševiti poslovne ljude

Zeljka

Ostavite komentar