8. Februara 2022.

Prekogranični lov na niske cijene – Česi pohrlili u Poljsku da iskoriste ukidanje PDV-a

Big Portal

Prvog vikenda nakon što je poljska vlada hleb, mlečne proizvode, meso, mesne prerađevine i mnoge druge proizvode oslobodila poreza na dodatu vrednost (PDV), parkinge ispred prodavnica u blizini češko-poljske granice preplavili su automobili čeških registracija.

Veliki broj Čeha pohrlio je preko granice kako bi osnovne životne namirnice kupili u Poljskoj po cenama koje su sada u proseku za oko trećinu niže nego u Češkoj.

Češki mediji pišu da pohod na poljske prodavnice podseća na devedesete godine prošlog veka, kada se turističkim autobusima išlo preko granice u kupovinu.

U pokušaju da se izbori sa inflacijom i rastereti građane, poljska vlada je od 1. februara potpuno ukinula porez na dodatu vrednost na hleb, mlečne proizvode, meso, mesne prerađevine i mnoge druge prehrambene proizvode.

Osim hrane, jeftinije je i gorivo, pošto je PDV smanjen sa 23 na osam odsto. Takođe, poljoprivrednici će bez poreza kupovati đubrivo, a Poljaci će manje plaćati i struju i toplotnu energiju, za koju PDV sada iznosi samo pet odsto.

“Cilj je da se što više novca zadrži u novčanicima Poljaka”, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, komentarišući mere koje će biti na snazi pola godine.

“Skoro sve se isplati”
Litar benzina sada košta oko 1,49 evra u Češkoj, a 1,16 evra u Poljskoj. Češki propisi dozvoljavaju transport do 20 litara u kanisterima preko granice, a kako javljaju tamošnji mediji, neki vozači više puta prelaze granicu i kupuju i po 100 litara.

U prodavnicama su dugi redovi za meso, mlečne proizvode i voće. Kilogram pomorandži u Poljskoj sada košta 0,64 evra naspram 2,06 evra u Češkoj.

“Skoro sve se isplati, najviše meso, kobasice, sirevi… U suštini sve. Redovno idemo u kupovinu u Poljsku, ali ovo do sada nisam video. Malo je reći da je u prodavnicama ludilo”, opisao je jedan stanovnik Češkog Tješina.

Zaposleni u sektoru maloprodaje u češkoj pograničnoj zoni već se žale na velike gubitke. Znatno manji broj mušterija zabeležen je i na benzinskim pumpama.

Jedan od razloga za prekogranični lov na povoljne cene jeste i to što inflacija nije poštedela Čehe. Cene su nedavno naglo porasle, pa je u decembru inflacija bila za 6,6 odsto viša nego u istom mesecu prošle godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare