Preko 100 sarkofaga otkriveno u Egiptu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Preko 100 sarkofaga otkriveno u Egiptu

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas otkriće najmanje 100 drevnih sarkofaga, sa mumijama u nekim od njih, i oko 40 pozlaćenih statua u ogromnoj faraonskoj nekropoli Sakari južno od Kaira.

Šareni, zapečaćeni sarkofazi i statue koji su sahranjeni pre više od 2.500 godina bili su izloženi u improvizovanoj izložbi u podnožju čuvene stepenaste Dzoserove piramide u Sakari, prenosi AP.

Arheolozi su otvorili kovčeg u kome se nalazila dobro očuvana mumija umotana u tkaninu. Takođe su izvršili rendgensko snimanje vizualizujući oblik drevne mumije, pokazujući kako je telo sačuvano.Ministar turizma i antikviteta Haled el-Anani rekao je na konferenciji za novinare da otkriveni predmeti potiču iz helenističkog perioda (320-30 p.n.e.) i kasnog perioda starog Egipta (664-332 p.n.e.).

Rekao je da će artefakte prebaciti u najmanje tri kairska muzeja, uključujući Veliki egipatski muzej koji Egipat gradi u blizini čuvenih piramida u Gizi. Ministar je dodao da će kasnije ove godine objaviti još jedno otkriće na nekropoli Sakara.

Otkriće na čuvenoj nekropoli najnovije je u nizu arheoloških nalaza u Egiptu. Od septembra, vlasti za antikvitete otkrile su najmanje 140 zapečaćenih sarkofaga, sa mumijama u većini njih, u istom području Sakare.

Lokalitet Sakara deo je nekropole u drevnoj egipatskoj prestonici Memfisu koja uključuje čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Sir, Dahšur i Abu Ruvaiš. Rusevine Memfisa proglašene su UNESCO-vom svetskom baštinom 1970-ih.

Egipat često obilazi svoja arheološka otkrića u nadi da će podstaknuti vitalnu turističku industriju koja je u problemu od političkih previranja nakon 2011. godine kada je srušen dugogodišnji predsednik Hosni Mubarak. Pandemija korona virusa ove godine zadala je dodatni udarac sektoru.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Primao platu 15 godina, a nije radio

Vanja A

Fatalna Dileta ostavila Turčina

Vanja A

“Samo budi zgodna”: Slavni glumci otkrili uloge zbog kojih su zažalili

Zeljka

Ostavite komentar