Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja na eksperimentalnim vakcinama koje su imale za cilj da zaštite od zaraze HIV virusom zbog toga što nisu ispunjena očekivanja.

Kako piše BBC, time su ugašene sve nade, a NIH je zaustavio istraživanje na HVTN 702 vakcinama na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici jer je utvrđeno da ne sprečavaju zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS.

Stručnjaci su izrazili duboko razočaranje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti. Ta vakcina ne sadrži virus i zbog toga ne predstavlja pretnju zaraze HIV-om za ljude koji je prime.

Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata koja je mogla da spreči zarazu HIV-om jer se pokazalo da je pružala određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju sprovedenom na Tajlandu.

Postoji mnogo različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gde je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svetu.

Polagane su velike nade u tu vakcinu koja je mogla da se adaptira i obuhvati i druge vrste HIV-a koji postoje u drugim delovima sveta.

U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom periodu zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu i 123 među onima koji su primili placebo.

Doktor Entoni Faući iz NIH-a rekao je da nažalost ta vakcina neće predstavljati okončanje globalne pandemije.

“Naučnici nastavljaju da rade na drugim pristupima i stvaranju sigurne i delotvorne vakcine protiv HIV-a i verujem da se to može postići”, dodao je dr Faući.

U primeni je profilaktički lek koji sprečava zarazu ako se uzima pre izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on treba da se uzima redovno, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lek nije dostupan najdelotvorniji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tokom seksualnog odnosa.

Dosadašnja dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lekova produžila su životni vek zaraženih osoba.

Danas objavljeno

Još jedan način pripreme: Recept za najukusnije krompiriće

Vanja A

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Vanja A

Prirodni lijek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog sjemena

Vanja A

Ostavite komentar