Prekinut najveći poznati botnet - zaraženo više od milion računara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Prekinut najveći poznati botnet – zaraženo više od milion računara

Google je objavio da je nedavno prekinuo operacije ogromne mreže računara, koji su inficirani Glupteba malverom.

Kompanija procenjuje da je malver zarazio približno milion Windows PC uređaja na globalnom nivou, što ga čini jednim od najvećih botnetova do sada.

Botnet predstavlja mrežu računara, ili uređaja povezanih preko interneta, koji su zaraženi malverom pod kontrolom jednog entiteta.

U ovom slučaju, Google je pratio Glupteba malver do bar dva korisnika koji su bili stacionirani u Rusiji. Kompanija je najavila da će ih tužiti, čime planira da postavi standard, oteža rad botnet operatorima i spreči razvoj budućih aktivnosti.

Google ističe da je primećeno da je mreža uspevala da preuzme i do 1000 računara dnevno. Malver, koji dodaje PC u Glupteba botnet, uobičjeno je skriven iza sumnjivih sajtova koji nude besplatan softver.

Prema navodima Google-a, Glupteba operatori su koristili malver za krađu ličnih podataka korisnika, rudarenje kriptovaluta i za druge internet radnje preko inficiranih uređaja.

Kako javljaju mediji, hakeri su koristili i neke Google servise za distribuiranje malvera. Kompanija je suspenovala više od 1000 naloga koji su korišćeni za širenje Gluptebe.

Google ističe da je, u koordinaciji sa provajderima internet usluga, uspeo da prekine botnet ali upozorava da je za sada ta akcija samo privremena. Glupteba koristi blockchain tehnologiju i zaštićena je od kompletnog gašenja.

Danas objavljeno

Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Vanja A

Najnovija ažuriranja Google Play Services i Play prodavnice donose nekoliko poboljšanja za vaš Android uređaj

Vanja A

Crvenu zvezdu na Instagramu prati više od pola miliona ljudi

Zeljka

Ostavite komentar