20. Marta 2022.

Pregovori o izbornoj reformi okončani bez rezultata

Big Portal

Kako nam je rečeno, predstavnici SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB izašli su iz zgrade Delegacije EU, a uskoro se očekuje medijsko obraćanje Angeline Ajhorst, predstavnice EU i ambasadora SAD-a Majkla Marfija, predstavnika vlade SAD.

Marfi je izjavio da je bolje i da dogovora ne bude, nego da se postigne bilo kakav, odnosno loš dogovor.

“Nadali smo se da će bh. politički lideri iskoristiti priliku da ostvare istorijsku pobjedu za građane. SDA i HDZ BiH, na žalost, nisu mogle postići razumni kompromis”, rekao je Marfi, i dodao da je danas na stolu bio prijedlog koji bi svakoj od strana omogućio da dobije dio.

Slično smatra i Ajhorstova, koja je takođe istakla da se nisu mogle dogovoriti SDA i HDZ.

“Pozivam političare, domaće stranke, da podnesu parlamentu BiH na usvajanje prijedloge za poboljšanje integriteta izbornog procesa. Žao mi je da je prilika propuštena”, istakla je ona.

Učesnici pregovora dali su izjave iz kojih za sada nije jasno šta je konkretno bilo tačka razdora oko koje nije bilo moguće postići dogovor, ali se čini da je u vezi s sastavom Doma naroda BiH.

Naime, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, je na tviteru napisao da njegova stranka nikad neće pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS.

“To bi bila apsolutna pobjeda Dodikovog režima koji je etnički očistio manji bh. entitet i potvrda da rade ispravnu stvar. Kratka je pamet predlagača takvog modela”, napisao je on.

Dragan Čović, predsjedik HDZ BiH je pomalo zagonetno rekao da su pregovori propali zbog toga što prijedlog nije prihvatila “jedna od šest stranaka”, ne precizirajući na koga misli.

“Žao mi je najviše je izgubila BiH. Mislim da je u startu bio cilj da se ništa ne dogovorimo, od nekih strana. Ako se ne dogovorimo, slijedi stranputica za BiH, ovo je poraz… Ja ovo doživljavam brutalnim udarom na BiH zbog aktuelne političke situacije. Mi moramo nastaviti dalje, nema nam druge”, rekao je Čović, kako prenose federalni mediji.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB je, kako prenose federalni mediji, izjavio da je propast pregovora loš dan za sve u FBiH, a velika radost za Dodika.  “Izbori se trebaju održati, a hoće li HDZ i HNS iste bojkotovati ili opstruirati, treba pitati gospodina Čovića, a ja vjerujem da će izbora biti i da ih treba biti”, rekao je on.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, je, kako prenosi N1, izjavio da je priča završila na Domu naroda.

“Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je kontinuirana tendencija i cilj bila smanjiti nadležnost Doma naroda FBiH, dovesti ga na razinu Vijeća naroda RS i tome nema prostora za razgovor. Ja ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstitutuiranju Hrvata. Prvi je urađen početkom 2000-ih, kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli sammo na štetu hrvatske političke pozicije. Ovo bi bio drugi korak i treći bi bio apsolutno dekonstitutiranje. Nije bilo prostora za učiniti korak naprijed, iako smo i mi bili spremni učiniti ustupke”, rekao je on.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare