Pregledač Edge nikad popularniji, dok Firefox koristi sve manje ljudi - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Pregledač Edge nikad popularniji, dok Firefox koristi sve manje ljudi

Sa novim Chromium pregledačem, koji je napravljem na tehnologiji Google Chrome-a, Microsoft je već prešišao Firefox pregledač u toku prošle godine, a kako se čini, taj trend se nastavlja.

U godinama za nama internet zajednica se sa podsmehom odnosila prema Microsoft pregledačima. Osim vremešnog Internet Explorera, Microsoft je u nekom momentu izbacio na tržište Microsoft Edge pregledač, koji nije uspeo da održi kritičnu masu korisnika koja bi ga prihvatila, iako je koristio moderna rešenja.

Izveštaj NetMarketShare-a za 2020. godinu pokazao je da ga je Edge-ov 7,57% tržišni udeo gurnuo Firefox u martu prošle godine. Sada druga kompanija za analitiku – StatCounter izveštava da Edge tokom poslednjih nekoliko meseci dobija nove korisnike, a da se Firefox-ova baza korisnika smanjuje.

Iako podaci ne dokazuju da su korisnici Firefox-a počeli da koriste Edge, vidimo da je Microsoftov pregledač zabeležio skok tržišnog udela sa 7,81% na 8,03% ove godine, dok je Mozilla-in proizvod opao sa 8,1% na 7,95%. To je vrhunac svih vremena za Edge, prema StatCounter-u.

Edge-ov dobitak kod korisnika nije mu obezbedio drugu poziciju. Ta čast pripala je Safariju, koji sada ima udeo od 10,13%, iako njegov broj pada od decembra, pa bi Edge mogao brzo i njega da prestigne.

Danas objavljeno

Brojne lažne aplikacije otkrivene u Google i Apple prodavnicama

Vanja A

Huawei Mate 50 Pro je novi kralj fotografije

Vanja A

Netflix planira veću cijenu, a 25% korisnika planira da otkaže pretplatu

Vanja A

Ostavite komentar