13. Marta 2020.

Preduzeća iz Republike Srpske strepe od kolapsa

Big Portal

Probleme u vezi sa transportom robe izazvalo je širenje virusa korona u Italiji.

  • Kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku – pojasnio je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dodao je da je Privredna komora juče uputila inicijativu premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj, koja je zabranila ulazak na njenu teritoriju osobama koje su u prethodnih 14 dana boravile u Italiji, među kojima su i vozači.

  • Potrebno je definisati način i uslove pod kojima bi, uz stroge zdravstvene kontrole, bio omogućen prevoz robe iz Italije u Srpsku i obrnuto. Napominjemo da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi – rekao je Blagojević, podsjetivši da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner Srpske, te da ova mjera Hrvatske ugrožava poslovanje privrede RS i stvara dodatne troškove.

U domaćim preduzećima čije se poslovanje oslanja na Italiju kažu da bi zbog ovog poteza Hrvatske mogli doći u situaciju da ugase pogone.

  • Isključivo radimo sa Italijom. Sva sirovina dolazi nam iz te zemlje, a kompletan asortiman proizvoda iz oblasti auto-industrije koje izrađujemo šaljemo tamo. Dva kamiona sa robom čekaju na granici BiH i Hrvatske, koja im ne dozvoljava ulazak.

Ako se ova situacija nastavi, za nas to znači potpuni kolaps – rekao je za “Glas Srpske” direktor preduzeća “SCAI-ADAPTER” iz Broda Aleksandar Prodanović. Dodao je da su prije ove situacije u Italiju sedmično slali oko sedam kamiona sa robom, dok im je iz te zemlje stizalo čak duplo više šlepera sa sirovinom.

O daljim koracima i eventualnom privremenom zatvaranju preduzeća koje zapošljavanja 180 radnika Prodanović kaže da će naknadno odlučiti.

Da će ovo biti veliki udarac za privredu Srpske potvrđuje i vlasnik i direktor derventske fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević.

  • Imamo solidnu zalihu repromaterijala, ali taj potez Hrvatske izazvaće svima probleme. To nije dobro i takvi potezi mogu nas dovesti u situaciju da ne radimo neko vrijeme – istakao je Pazurević.

Posljedice širenja virusa korona ne trpi samo privreda, već i svi ostali sektori, a zbog smanjenja broja putnika Ministarstvo saobraćaja i veza RS obavijestilo je prevoznike javnog prevoza da do 30. marta mogu redukovati polaske na autobuskim linijama do polovine broja registrovanih polazaka.

  • Prevoznici koji prevoze lica na osnovu registrovanih republičkih i područnih redova vožnje, s ciljem obezbjeđenja zaštite korisnika usluga javnog prevoza i transparentnosti u ovom procesu, treba da u roku od pet dana Privrednoj komori dostave precizan plan smanjenja broja polazaka – naveli su u resornom ministarstvu.

Inicijativa za redukciju broja linija potekla je od Privredne komore RS, s obzirom na to da je došlo do smanjenja broja putnika jer su škole i fakulteti, prema odluci Vlade RS, zatvoreni do 30. marta.

ODGOĐENO PLAĆANJE
Privredna komora RS predložila je Vladi Srpske i Savjetu ministara BiH da formiraju krizne štabove koji bi pratili uticaj virusa korona na domaću privredu, informisali javnost, te sprovodili mjere s ciljem ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje uz primjenu maksimalnih mjera zaštite.

  • Neophodno je i donošenje mjera kojima bi preduzećima iz Srpske, koja trpe štetu zbog širenja virusa korona, bilo omogućeno odgađanje plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere – istakli su u Privrednoj komori.

(Glas Srpske)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare