Predstavnik Rusije u OEBS upozorava: Raste etničko nasilje na Kosovu, žrtve su Srbi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Predstavnik Rusije u OEBS upozorava: Raste etničko nasilje na Kosovu, žrtve su Srbi

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ukazala na porast etničkih zločina na Kosovu za 27 odsto, prenosi Sputnjik.

Pri tome su, kako se navodi, većina žrtava Srbi, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Stalni predstavnik Rusije skrenuo je pažnju OEBS-a da situacija u regionu postaje sve alarmantnija, a visok nivo nezaposlenosti, socijalna ugroženost, veliko učešće stanovništva u trgovini narkoticima, trgovini oružjem, terorističkim i ekstremističkim organizacijama i dalje su norma za Kosovo.

“Posmatranja misije OEBS-a ukazuju na porast zločina na etničkoj osnovi 27 odsto u poređenju sa drugom polovinom 2018. godine. U ogromnoj većini slučajeva, žrtve su lokalni Srbi. Poslednji nečuveni incident dogodio se 2. septembra u Kosovskoj Mitrovici, gde je u napadu grupe Albanaca srpski mladić ranjen nožem”, rekao je Lukaševič na sastanku stalnog saveta OEBS-a u Beču.

Prema njegovim rečima, privremene vlasti u Prištini demonstriraju hroničnu nemoć i otvorenu nespremnost za rešavanje akutnih problema za stanovnike regiona.
“Kako bi zadovoljili svoje političke ambicije, lokalni političari su se oslanjali na podsticanje ekstremističkog raspoloženja među kosovskim Albancima, uglavnom na račun namernog pogoršanja kosovske krize”, istakao je visoki diplomata.

Lukaševič je, takođe, izrazio sumnju da će izbori za takozvani parlament samoproglašenog Kosova doprineti dolasku odgovornih ličnosti na vlast u ovom regionu.
Kako je Lukaševič naglasio na sastanku Stalnog saveta OEBS-a, kosovsko-albansku elitu i dalje trzaju međuklanske borbe.

“Za vreme takozvane nezavisnosti, nijedna vlada nije odradila ceo mandat. Neslavna sudbina prevremene ostavke stigla je i kabinet ’pištolj-koalicije‘ na čelu sa bivšim komandantima ’oslobodilačke vojske Kosova‘”, rekao je stalni predstavnik.

“Malo je verovatno da će predstojeći parlamentarni izbori 6. oktobra doprineti dolasku na vlast odgovornijih ličnosti”, ocenio je Lukaševič.

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar