Predstavnik Rusije: Čisto da razjasnimo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predstavnik Rusije: Čisto da razjasnimo

Rusija ne odustraje. Nakon što je odbijena njihova rezolucija o BiH, predstavnici Moskve kažu da visoki predstavnik za BiH nije imenovan na tu funkciju

Činjenica da Savet bezbednosti UN nije usvojio rusko-kinesku rezoluciju o imenovanju visokog predstavnika za BiH na godinu dana znači da predstavnik Nemačke Kristijan Šmit nije imenovan na tu funkciju, koja ostaje upražnjena, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

“Savet bezbednosti nije uspeo da usvoji rezoluciju o visokom predstavniku za BiH i SB nije odobrio kandidaturu gospodina Šmita. Upozoravali smo da su svi pokušaji naših kolega da se zaobiđe uključivanje Saveta bezbednosti u taj proces ne samo nezakoniti, nego i opasni. Prema tome, nakon ostavke Valentina Incka, to mesto ostaje upražnjeno”, precizirao je Poljanski na zasedanju Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ne postoji i ne može postojati nikakva pravna osnova za drugačije tumačenje onoga što se dogodilo. Poljanski je pozvao zapadne članice SB UN da ne pogoršavaju situaciju i da se vrate normalnom i koordinisanom radu u formatu rukovodec´eg komiteta. “Želeli bismo da upozorimo naše kolege iz Saveta bezbednosti da ne preduzimaju nove nezakonite korake, posebno da ne podržavaju nezakonite štic´enike na mestu visokog predstavnika. Takve kratkovide akcije samo prete da pogoršaju unutrašnju političku situaciju u BiH i mogu poništiti dostignuc´a međunarodne zajednice u poslednjih 25 godina”, konstatovao je predstavnik Rusije.

Danas objavljeno

Poslanici NSRS danas glasaju o delegatima za Vijeće naroda Srpske

M.

Evropski komesar u Beogradu, prvo ide kod Brnabić, a poslije kod Vučića

M.

Zamalo tuča u NSRS

M.

Ostavite komentar