Predstavnik Norveške ima Turetov sindrom: Bio žrtva vršnjačkog nasilja - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Predstavnik Norveške ima Turetov sindrom: Bio žrtva vršnjačkog nasilja

Ovogodišnji evrovizijski predstavnik Norveške Tiks, odlučio je da ovo muzičko takmičenje iskoristi kao mesto, gde bi se pričalo o različitosti, prihvatanju i razumevanju jedni drugih.

“Za mene, Evrosong ne predstavlja takmičenje, posebno ne ove godine. Ovo je najveće mesto na kojem možemo govoriti o različitosti i prihvatanju”, ističe predstavnik Norveške.

Njegov nadimak “Tiks”, odnosno, njegovo scensko ime, izvedeno je iz ličnog neurorazvojnog poremećaja, koji se naziva Turetov sindrom. Jedna od glavnih karakteristika ovog sindroma je pojava višestrukih motornih tikova i pojava, najmanje, jednog vokalnog tika.

Tokom svojeg evrovizijskog nastupa, Tiks je skinuo naočare, pokazavši svoju “različitost” na sceni. Naime, Tiks ima Turetov sindrom i Opsesivno-kompulsivni sindrom, pa mu teško pada da se odvoji od svojih naočara. Shodno ovome, mladi pevač ističe:

“Ovo je bila jedna od najtežih stvari koju sam uradio”.

Tiks, čije je pravo ime Andreas Haukeland, dobio je svoj nadimak (Tikovi) još u školi upravo zbog svojih tikova koji su izazvani sindromima sa kojima mora da se bori čitavog života.

Evrovizijska pesma Norveške, prema rečima Tiksa, govori o tome kako je teško osećati se “neadekvatan, kao da ne pripadaš ovom svetu”.

Shodno ovome, tematika pesme “Pali anđeo”, predstavlja lično iskustvo vršnjačkog nasilja i psihičkih problema, koje je podelio u intervjuu za poznatu medijsku kuću u Norveškoj – NRK.

Predstavnik Norveške ističe da ova godina predstavlja pravo vreme za širenje svesti o različitosti i prihvatanju jedni drugih. Tiks se nada da će njegovo muzičko stvaralaštvo imati veliki uticaj na ljude širom sveta, koji se nose sa istim, ili, pak sličnim problemima.

“Nemojte samo da budete svoji, prigrlite svoju različitost i pokažite svetu da možete”, ističe mladi pevač.

“Jednom kada prihvatite sebe, spoznaćete pravu sreću. Turetov sindrom je, ujedno, blagoslov i kletva. Međutim, ja ga više posmatram kao blagoslov, jer sam, zahvaljujući njemu, uvideo svoj potencijal u muzici”, priča Tiks.

Na kraju, pevač Norveške ističe da i pored Turetovog sindroma, koji je znatno uticao na njegov život, on je uspeo da ostvari svoje životne ciljeve i unapredi muzičku karijeru.

Danas objavljeno

Ne može da spremi jelo za vrijeme koje piše u deklaraciji, pa tuži kompaniju za pet miliona dolara

Vanja A

10 najljepših žena svih vremena – po izboru običnih ljudi

Vanja A

Adrijana Lima bukvalno sija – i dalje joj nema ravne FOTO

Vanja A

Ostavite komentar