Predstavnički dom SAD otkazao sjednicu, moguć upad ekstremista - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predstavnički dom SAD otkazao sjednicu, moguć upad ekstremista

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je sjednicu planiranu za danas, poslije upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po scenariju nereda u Kongresu 6. januara.

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o prijedlogu zakona o reformi policije. Jedan od članova tog tijela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obavještajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmjenjeni planovi, piše Glas Amerike.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti, koji su planirali upad u Kongres, pripadaju grupi pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu pobjede Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Policija Kapitol hila nije imenovala organizaciju, već ju je nazvala neidentifikovana militatna grupa.

Datum 4. mart se pominje u desničarskim teorijama zavjere kao dan kada će bivši predsjednik Donald Tramp, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

U saopštenju policije Kapitola ističe se da je već uvela značajne promjene i pojačala mjere bezbijednosti u Kapitolu, gdje su smješteni Predstavnički dom i Senat.

Još se ne zna da li su te promjene uvedene povodom najnovije prijetnje, ili su u pitanju mjere koje su već na snazi poslije nereda 6. januara.

U utorak, šef protokola Predstavničkog doma Timoti Blodžet obavijestio je sve članove Kongresa o mogućoj bezbijednosnoj prijetnji od četvrtka do subote, koja se odnosi na potencijalne proteste i demonstracije u vezi sa događajem koji neki opisuju kao pravi dan inauguracije.

Gotovo cijeli vijek inauguracija američkih predsjednika se održava 20. januara, što je bio slučaj i sa Bajdenom. U prošlosti je datum polaganja predsjednikove zakletve bio 4. mart.

Danas objavljeno

Banjalučanin koji je motorom udario u drvo na aparatima

M.

U Hrvatskoj preminulo 39 osoba, novozaraženih još 410

M.

Preminula beba iz Kragujevca zaražena koronom

M.

Ostavite komentar