Predstavnički dom Kongresa podržao opoziv Donalda Trampa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predstavnički dom Kongresa podržao opoziv Donalda Trampa

Donald Tramp je postao treći predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država čiji je opoziv podržala većina u Predstavničkom domu Kongresa. Demokrate podržale opoziv, republikanci bili protiv. Proces opoziva se sledećeg meseca seli u Senat, koji će odlučiti sudbinu američkog predsednika.

Američki kongresmeni podržali su, u noći između srede i četvrtka, inicijatvu demokrata za opoziv predsednika Donalda Trampa zbog zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja Kongresa.

Kongresmeni su prvo glasali o zloupotrebi službenog položaja, što je podržalo svih 230 demokrata u tom domu Kongresa. Ni jedan od 197 predstavnika republikanaca nije podržao opoziv.

Nedugo zatim, glasalo se i o drugoj tački inicijative demokrata – opstrukciji Kongresa, što je još jednom podržao dovoljan broj demokratskih predstavnika, pa je konačna sudbina Donalda Trampa na čelu Bele kuće prebačena u ruke Senata.

Uzdržana je bila jedino Tulsi Gabard, predszavnica demokrata sa Havaja.

Donald Tramp je, neposredno posle glasanja, optužio demokrate da glasanjem u Kongresu ”pokušavaju da anuliraju njegovu pobedu na predsedničkim izborima”.

Bela kuća je, pak, glasanje nazvala ”jednom od najsramotnijih epizoda u istoriji nacije”.

”Bez ijednog glasa podrške među republikancima i bez ijednog dokaza bilo kakve zloupotrebe, demokrate su progurale nelegitimne optužbe kroz Predstavnički dom. Demokrate su odlučile da ovo jednostrano nastave uprkos činjenici da predsednik nije učinio ništa loše. Nedelje saslušanja su, suštinski pokazale da nije učinio ništa loše”, navela je Bela kuća.

Glasanje po partijskim linijama, istovremeno, pokazalo je duboke podele koje oko ovog pitanja vladaju u američkom društvu. Da stvar bude komplikovanija, neposredno pred glasanje podrška načinu na koji Tramp vodi Ameriku porasla je sa 39 na 45 odsto ispitanika obuhvaćenih ispitivanjem javnog mnenja koje je načinio Galup.

Istovremeno, podrška procesu opoziva je sa 52 pala na 46 odsto.

Sledeći korak opoziva je suđenje pred Senatom, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. U ovom procesu Predstavnički dom postavlja menadžere koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog koji predsednika treba opozvati.

Da bi Tramp postao prvi američki predsednik koji je opozvan u procesu ”impičmenta” demokratama treba dvotrećinska većina u Senatu, što je, kako stvari stoje, teško dostižan cilj za podnosioce ove inicijative.

Ukoliko, pak, demokrate uspeju da obezbede dvotrećinsku većinu, Donald Tramp po automatizmu gubi funkciju predsednika SAD.

Donald Tramp je treći američki predsednik čiji je opoziv podržao Predstavnički dom Kongresa. Pokušaj opoziva Endrjua Džonsona i Vilijema Džefersona Klintona nije prošao Senat, dok je Ričard Nikson podneo ostavku pre nego što je glasanje o njegovom opozivu dospelo na dnevni red.

rts

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar