6. Aprila 2022.

Predstavnica SAD: Nemoguće Rusiju izbaciti iz SB UN

Big Portal

“Savet bezbednosti je nastao kao proizvod stvaranja UN posle Drugog svetskog rata. Oni (Rusija) su članica Saveta bezbednosti. To je činjenica. Tu činjenicu ne možemo da promenimo, ali sigurno možemo da ih izolujemo u Savetu bezbednosti. Možemo učiniti da im prisustvo u tom telu bude veoma neprijatno”, rekla je Tomas-Grinfild za MSNBC.

Ona je potvrdila da Vašington i njegovi saveznici rade na isključivanju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, preneo je Tas s.

Izjava američkog diplomate usledila je posle jučerašnjeg poziva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Ujedinjenim nacijama da reformišu svoj sistem, kojim se Rusiji kao stalnoj članici Saveta bezbednosti daje pravo veta.

On je pozvao Savet bezbednosti da izbaci Rusiju iz svog sastava “kao agresora i izvor rata, tako da ne može da blokira odluke o sopstvenoj agresiji”.

Zelenski je rekao da bi trebalo raspustiti Savet bezbednosti ako to telo ne može da nađe način da pomogne da se zaustavi ruske akcije u Ukrajini, jer to, kako tvrdi, dokazuje da SB UN ne može ništa da uradi sem da razgovara.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare