Predstavljene natrijum-jonske baterije, jeftinije i podjednako dobre kao litijumske - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Predstavljene natrijum-jonske baterije, jeftinije i podjednako dobre kao litijumske

Kompanija HiNa Battery je započela prvu masovnu proizvodnju natrijum-jonskih baterija, umjesto onih koji koriste skupi litijum.

Kada je kapacitet u pitanju, prve baterije imaju 1 GWh, ali će se on povećati do 3-5 GWh sledeće godine. Jedina mana novih baterija je što je natrijum prilično teži od litijuma, pa njihov energetski kapacitet nije tako visok, ali se radi na povećanju.

U ovom trenutku baterije podnose gustinu energije od 160 Wh/kg, a nagovešteno je da će sledeće generacije Na-jonskih ćelija premašiti prag od 200 Wh/kg. Hvaljena baterija koju koriste Tesla vozila oznake 4680 koja sada ide u model Y ima samo 244 Wh/kg gustine energije u nedavnim testovima, što znači da natrijum-jonske ćelije ne treba potcenjivati, s obzirom na pristupačnost sirovina, piše Fudzilla.

Fabriku natrijum-jonskih baterija završila je tokom leta HiNa Battery, u partnerstvu sa državnom elektroenergetskom kompanijom China Three Gorges Corporation (CTG). Dve filijale CTG-a, zajedno sa vladom grada Fujanga gde je fabrika izgrađena, dale su deo sredstava i podsticaja za istraživanje i proizvodnju natrijum-jonskih baterija.

shutterstock_1868935168.jpg

Izvor: Shutterstock

Na-jonske ćelije kompanije HiNa imaju gustinu energije od 145 Wh/kg i izdržavaju 4500 punih ciklusa punjenja-pražnjenja. Istraživanje kompanije je usmereno na razvoj druge generacije koja bi trebalo da isporuči do 200 Wh/kg gustine energije i udvostruči svoje cikluse punjenja.

Benchmark.

Danas objavljeno

Nastavak The Last of Us igre je moguć? Uncharted je završena priča

Zeljka

Kako da bezbjedno koristimo Google Chrome

Zeljka

Zapoleslenici Twittera mogu koristiti “GodMode” da tvitaju s bilo kojeg profila

Zeljka

Ostavite komentar