19. Novembra 2021.

Predstavljena predserijska verzija modela Fisker Ocean

Big Portal

Sve svoje napore je usjmerio ka realizaciji projekta razvoja krosovera Fisker Ocean koji je prvi put prikazan prije oko dvije godine, s tim da se ovaj put nije ponovila poznata Fiskerova priča iz prošlosti, ona o potonuću neke ideje u zaborav.

Između ostalog, aktuelni Salon automobila u Los Anđelese nam je donio mogućnost da vidimo i verziju SUV-a koja je spremna za početak serijske proizvodnje, uz spoznaju tehničkih specifikacija istog.

Udarna novost je ta da je Henrik Fisker donio odluku o tome gdje će se novitet proizvoditi, s obzirom na činjenicu da se izgradnja sopstvene fabrike trenutno ne planira.

Elem, ugovor je povjeren čuvenoj austrijskoj kompaniji Magna Steyr u čijoj fabrici će se sklapati krosover Fisker Ocean. Od ovog tipa saradnje će koristi imati obje strane jer korporacija Magna simultano industrijalizuje projekat i bavi se izborom dobavljača. Prototip vozila bi trebalo da izađu iz proizvodnje u bliskoj budućnosti, dok bi masovno montirani primjerci, prema zamislima silazili s traka počev od sljedećeg novembra.

Fisker shows Ocean e-SUV series design + details - electrive.com

Gledajući predserijski primjerak Oceana od spolja, prosto je nemoguće ustanoviti eventualne razlike u odnosu na koncept koji je predstavljen prije dvije godine. Krosover srednje veličine krasi dužina od 4.775 milimetara, što ga stavlja u isti gabaritni koš s modelima: Audi Q4 e-tron, BMW iX3 i Tesla Model Y. Širina je na nivou od 1.995 mm, a visina 1.631 mm, dok je među osovinama razmak od 2.921 mm. Ipak, ako repriza važi za glavnu riječ kad poredimo eksterijer, u enterijeru je ipak došlo do ozbiljnih promjena. Ono što je pak ostalo isto, to je ideja da se u uređenju kabine razvojni tim služi samo materijalima podložnim reciklaži.

Upotreba konzole s prekidačima osjetljivim na dodir, nalik onima koje možemo vidjeti u avionskoj industriji, morala je biti napuštena, ali je ostao centralni ekran dijagonale od 17,1 inča koji se može rotirati pod pravim uglom, mijenjajući na taj način poziciju.

Drugim riječima, može biti postavljen uspravno ili položeno, odnosno u poziciji portreta ili pejzaža (landscape/portrait).

Ovaj detalj se od strane kompanije promoviše kao jedinstveno rješenje koje niko drugi nema, mada kineski BYD nudi vozila sa sličnim rotirajućim ekranima već nekoliko godina unazad.

Ocean se, da dodamo, može dobiti i sa ekranima koji su namijenjeni putnicima u drugom redu.

Solarna baterija je integralni dio krova, a ona može obezbijediti dovoljan domet na godišnjem nivou koji bi se kretao do maksimalnih 3.200 kilometara, iako je ta cifra prema matematičkim proroačunima moguća samo kada bi svaki dan bio idealan, što nije slučaj čak ni u najpodesnijim klimatskim pojasevima.

Zadržan je neobičan režim vožnje California, a on podrazumijeva da se jednom komandom vozača otvaraju u isto vrijeme sva prozorska stakla, uključujući i panoramski krovni otvor, kao i ona stakla najmanjih površina iza C stuba. Dodatno, najavljen je i sistem nazvan Fisker Intelligent Pilot.

Jedno vrijeme su kolale glasine da bi serijska varijanta modela Fisker Ocean trebalo da počiva na kupljenoj Volkswagenovoj arhitekturi MEB, ali Nijemci to ne potvrdiše nikada. Kompanija je kompletirala sopstvenu platformu, dok je kineski koncern CATL dobio ugovor o snabdijevanju Fiskera trakcionim baterijama.

Navedeno je da će Fisker Ocean posjedovati tri različite modifikacije.

Bazična će se zvati Sport i nudiće prednji pogon s jednim elektromotorom i 279 konjskih snaga. Imaće ugrađenu relativno jeftinu bateriju litijum-gvožđe-fosfatnu.

Navedeno je da će ubrzanje od nule do stotke trajati 6,9 sekundi uz domet s jednim punjenjem ćelija od oko 402 kilometra. Umjesto uobičajen atributa Normal i Sport koji se koriste za različite režime vožnje, ovdje se proizvođač opredijelio za nazive Earth (Zemlja) i Fun (zabava).

Pogon na sve točkove s duetom električnih agregata će ponudite preostale dvije verzije. U njima će svoje mjesto naći i skuplje litijum-nikl-mangan-kobalt-oksidne baterije. Središnja varijanta Ultra raspolaže sa 547 konjskih snaga, autonomijom od 547 kilometara i ubrzanjem od nule do 100 km/h za 3,9 sekundi, dok će standardnim režimima eksploatacije biti dodata i ekstremna modifikacija Hyper.

Predstavljena predserijska verzija modela Fisker Ocean

Karakteristike vrhunske alternative s oznakom Extreme se ne razlikuju previše. Vozač će na raspolaganju imati 558 konjskih snaga, autonomija je na nivou od 563 kilometara, dok dobro poznati sprint traje 3,6 sekundi.

Ono što je značajna razlika u odnosu na manje kultivisane pakete opreme jeste implementacija režima Off-Road. Kupci će u startu moći da dobiju i modifikaciju Ocean One u ograničenoj seriji od 5 hiljada primjeraka, a ona će se od alternative Extreme razlikovati samo po bogatijem dekoru i listi opcionala.

Fisker će baterijske krosovere sklopljene u Austriji prodavati kako u Americi, tako i u Evropi. Cijene u Americi su već poznate i ići će u rasponu od 37.500 do 69 hiljada dolara, dok je prijem narudžbina bio pokrenut još prije dvije godine, za šta je bilo nužno uplatiti depozit od 250 dolara.

Fisker neće uspostavljati dobro pozanti distributivni koncept prodaje, što bi bio nastavak puta američke kompanije Tesla, već će se vozila prodavati posredstvom brendiranih butika uz opciju isporuke vozila na kućnu adresu kupca, prenosi AutoRepublika.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare