Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

Svi najbolji pametni telefoni za igre koriste Snapdragon čipset, kaže Qualcomm, ali kompanija je identifikovala povezano tržište koje trenutno nema namensku liniju čipova – ručne konzole za igre, uređaji poput Nintendo Switch, koji se nalaze između pametnog telefona i – kućne konzole kao što su PlayStation i Xbox.

Prvi čipset za takve uređaje se zove Snapdragon G3x Gen 1. Detalji o hardveru su retki, ali čip je u velikoj meri pozajmljen od pametnih telefona sa Snapdragonom, kao i od sličnih Snapdragon XR2 koji pokreće Oculus Quest 2 VR headset.

Qualcomm želi da programerima pruži platformu za koju mogu prvo da kreiraju sadržaj, a tek onda da pozovu OEM proizvođače da naprave ručne konzole koje igrači mogu da kupe. U tom cilju, udružio se sa Razerom, kompanijom sa velikim iskustvom u izradi opreme za igre, kako bi kreirao Snapdragon G3x Handheld Development komplet, javlja GSM A rena.

Nema namere da se dev kit prodaje kao potrošački uređaj, već je to razvojna platforma i demo onoga što bi moglo da se napravi sa G3x čipom.

g3xprva.jpg

Ima HDR OLED ekran od 120 Hz koji pokreće ekskluzivni Adreno GPU. Ciljan je za grafiku 1080p pri 120 fps i sistem će koristiti aktivno hlađenje za konzistentne performanse. Takođe, ugrađena je baterija od 6.000 mAh. Naravno, svaki OEM će verovatno želeti da konfiguriše kapacitet baterije i mogućnosti brzog punjenja. Uređaj je dizajniran sa ergonomijom na umu tako da se može koristiti za duge sesije igranja.

Trenutno se Qualcomm fokusira na Android kao OS za pokretanje G3x platforme. Otvoren je za podršku drugim platformama u budućnosti (SteamOS, itd.), ali trenutno je većina igara na Androidu. Većina njih koristi kontrole na ekranu osetljivom na dodir, tako da je Qualcomm postao partner sa kompanijom specijalizovanom za mapiranje kontrola na ekranu na hardverske džojstike, dugmad i okidače.

g3xdruga.jpg

G3x platforma će nativno podržavati kontrolere i nudiće neke napredne funkcije poput stereo haptike. Takođe, iako je namera da se većina igara pokreće na samom uređaju, striming igara će dobiti izvornu podršku.

Bilo da se strimuje sa računara ili konzole ili sa usluge u oblaku kao što je Xbox Game Pass, G3x Gen 1 čipset koristi Snapdragon funkcije povezivanja kako bi ponudio Wi-Fi 6E za brzu vezu sa malim kašnjenjem kod kuće i 5G mmWave modem za igranje u pokretu.

Takođe, na prednjoj strani se nalazi veb kamera od 1080p, tako da strimeri mogu da nema potrebe za dodatnim hardverom.

Pored ručnih konzola, Qualcomm vidi da se ovaj čipset koristi za mikro konzole, set-top boksove, pa čak i pametne TV stick-ove. Komplet za programere podržava DisplayPort preko USB-C tako da može da emituje na 4K TV. USB-C port se takođe može koristiti za napajanje AR/VR pribora. Zamislite samo lagani headset koji služi samo kao ekran, dok uređaj sa G3x pogonom stoji u vašem džepu i pruža svu računarsku snagu za prenosivo AR/VR iskustvo.

Benchmark.

Danas objavljeno

HONOR MWC 2022 događaj zakazan za 28. februar, evo šta se sve očekuje

Vanja A

Apple studentu isplatio rekordnu nagradu za otkriveni propust

Vanja A

Face ID će se ubuduće lakše koristiti kada nosite masku

Vanja A

Ostavite komentar