Predstavljen novi stelt nuklearni bombarder - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predstavljen novi stelt nuklearni bombarder

Američka kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju “Nortrop Graman“ predstavila je svoj novi avion B-21 “rajder“, prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namijenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD.

Avion je predstavljen na svečanoj ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji, gdje su posjetioci mogli da vide novi bombarder, preneo je Rojters. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brani.

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje. Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je povjerljiv. Prije 12 godina, bilo je predviđeno jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2. „Nortrop“ je 2015. godine pobijedio na tenderu tim “Boing“ i “Lokid Martin“, koji su zajednički nastupili.

“Nortrop“ naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

Danas objavljeno

Otmica u Novom Sadu – pronađen kidnapovani mladić, uhapšena četvorica osumnjičenih

Vanja A

Održan pomen, položeni vijenci stradalim Srbima

Vanja A

Otpušten radnik Granične policije BiH

Vanja A

Ostavite komentar