Predstavljen je novi plan; jača se vojska - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predstavljen je novi plan; jača se vojska

Lider vladajuće stranke u Poljskoj Jaroslav Kačinjski je predstavio danas planove vezano za nacrt zakona o “odbrani otadžbine”.

Kako kaže, taj plan ima za cilj ”radikalno” jačanje vojske u trenutku kada se zemlja suočava sa migracionim pritiskom iz Belorusije.

Kačinjski, koji je i na poziciji potpredsednika vlade, rekao je da je pogoršanje međunarodne situacije razlog za ovaj zakon, a kao primere toga je naveo “ruske imperijalne ambicije” i hibridni rat koji, kako kaže, Belorusija vodi protiv Poljske i drugih zemalja Evropske unije koristeći migrante, prenosi agencija AP.

“Ako želimo da izbegnemo najgore, a to je rat, onda moramo da se ponašamo po starom pravilu: Ako želiš mir, pripremi se za rat”, rekao je Kačinjski na konferenciji za novinare u Varšavi.

Kao zemlja koja leži na istočnom krilu Evropske unije i NATO-a, Poljska mora, prema njegovim rečima, da ima ozbiljnu silu odvraćanja i “sposobnost da se sama efikasno brani dugo vremena”.

“Želimo da Poljska pripada zemljama koje imaju jaku vojsku”, rekao je Kačinjski, govoreći zajedno sa ministrom odbrane Mariušom Blaščakom.

Predlog zakona ima za cilj da zameni postojeći zakon iz 1967. godine, rekao je Kačinjski, dodajući i da se novim zakonom predviđa povećanje budžeta za odbranu i kapaciteta vojske, kao i uvođenje jednostavnijih pravila regrutovanja, ali ne i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Kačinjski je rekao i da se Poljska nada da će ojačati svoje snage kupovinom vojne opreme proizvedene u SAD, ali da će razmotriti i oružje evropske proizvodnje.

Danas objavljeno

Vučić na poziv Bajdena učestvuje na Samitu

M.

“Meteorološka bomba”; pogodilo ih najveće nevrijeme u poslednjih 50 godina

M.

Tri miliona vakcina stiglo u BiH, a tek 800.000 vakcinisano

M.

Ostavite komentar