Predstavljanje nove metodlogije proširenja EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predstavljanje nove metodlogije proširenja EU

U Briselu će danas biti predstavljena nova metodologija proširenja EU koja će članicama bloka dati ovlašćenja da zaustave proces primanja u Uniju ili da, čak, natjeraju zemlje da ispočetka započnu razgovore u pojedinim političkim područjima.

Promjene će omogućiti državama članicama veće pravo glasa, kako bi se smekšala Francuska, koja je uložila veto na proširenje bloka na zemlje sa Balkana.

Međutim, prijedlozi Komisije neće ispuniti pojedine zahtjeve Francuske, uključujući prijedlog da se novčana sredstva za nove članice uzimaju od novca izdvojenog za siromašne zemlje koje su već u EU.

Zvaničnici EU tvrde da bi takav postupak ugrozio podršku za proširenje među siromašnijim zemljama koje su članice Unije.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron zaustavio je u oktobru proces pristupanja Srbije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Evropska komisija se nada da će ubijediti Francusku da povuče svoje prigovore do samita EU-Balkan koji se u maju održava u Zagrebu.

Francuska je u novembru predložila izmjene koje će liderima zemalja članica omogućiti veće pravo glasa u vezi sa proširenjem EU.

Vlasti u Parizu tvrde da dugoročno podržavaju pristup balkanskih zemalja EU.

Neimenovani diplomata EU izjavio je da još nije poznato da li će Francuska biti zadovoljna novim prijedlozima.

Zvaničnici u Francuskoj izjavili su da još nisu vidjeli prijedloge, ali da su razgovarali sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Haos u Moskvi – srušen dio zida Kremlja

M.

Patrijarh u Banjaluci: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod

M.

Ostavite komentar