Predsjedništvo BiH od Savjeta ministara traži izvještaj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Predsjedništvo BiH od Savjeta ministara traži izvještaj

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, uz konsultaciju sa članovima Predsjedništva Milorada Dodika i Željka Komšića, zatražio je od Savjeta ministara BiH da redovno, najmanje na sedmičnoj bazi, počne dostavljati izvještaje o mjerama preduzetim u borbi protiv pandemije korona virusa, informacije o potrebama za medicinskom opremom, kao i mjerama za ublažavanje posljedica po ekonomiju.

Predsjedništvo BiH je takav zaključak usvojilo na proširenoj sjednici održanoj 16. marta.

-Dok traje pandemija korona virusa, članovi Predsjedništva će putem video-linka biti u stalnim konsultacijama kako bi se sinhronizovano donosile odluke iz nadležnosti Predsjedništva i prema drugim institucijama inicirale mjere koje su neophodne u ovakvoj situaciji, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Jedna od inicijativa mogla bi se odnositi na formiranje fonda na nivou BiH, čija bi se sredstva koristila za borbu protiv pandemije i ekonomske mjere za pomoć privredi i građanima.

Početna sredstva fonda bi mogao biti dio budžeta institucija BiH, kojeg će Predsjedništvo rebalansom Nacrta budžeta izdvojiti za borbu protiv pandemije korona virusa, a fond bi se punio i iz drugih izvora.

(Agencije)

Danas objavljeno

Bjeloruska policija uhapsila oko 100 demonstranata na prvom ovogodišnjem protestu

M.

Strah od novog soja virusa zatvara granice; “Balkan kao Titanik”

M.

Srbija može biti peta u svijetu po stopi vakcinacije

M.

Ostavite komentar