Predsjednik Uzbekistana uveo vanredno stanje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predsjednik Uzbekistana uveo vanredno stanje

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev uveo je vanredno stanje u trajanju od 3. jula do 2. avgusta ove godine u regionu Karakalpakstana.

U ovom regionu došlo je do nemira, izjavio je portparol predsednika Šerzod Asadov.

“Ukazom predsednika, u Republici Karakalpakstan uvedeno je vanredno stanje u trajanju od 00:01 časova 3. jula 2022. do 00:00 časova 2. avgusta 2022. godine, a radi bezbednosti gradjana, zaštite njihovih prava i sloboda i uspostavljanja reda i mira “, napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

U uzbekistanskoj autonomnoj republici Karakalpakstan održan je javni protest zbog planirane ustavne reforme koja bi promenila njen status, saopštile su vlasti Uzbekistana, prenosi Rojters. Karakalpakstan, koji se nalazi u severozapadnom Uzbekistanu, dom je Karakalpaka, posebne etničke manjinske grupe sa sopstvenim jezikom, a sadašnji uzbekistanski ustav opisuje ga kao suverenu republiku u Uzbekistanu koja ima pravo da se otcepi održavanjem referenduma, navodi britanska agencija.

U novoj verziji ustava, o kojoj Uzbekistan planira da održi referendum u narednim mesecima, više se ne bi pominjali suverenitet Karakalpakstana ili njegovo pravo na secesiju. Prema Ministarstvu saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Uzbekistana, grupa stanovnika Karakalpakstana “koja ne razume ustavne reforme” prošetala je glavnim gradom Nukusom i održala miting na centralnoj gradskoj pijaci, prenosi Rojters.

Izvor: b92

Danas objavljeno

Platili 28 miliona lične karte koje nam ne trebaju?!

M.

Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera, optužena da je sarađivala sa disidentima

M.

Iran spreman da preda: Ali, bez uslovljavanja

M.

Ostavite komentar