6. Oktobra 2023.

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga: Više ne možemo da vjerujemo Americi

Evropa mora da se pokrene i učini više da se odbrani, kaže Mihael Rot.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihael Rot izjavio je da Evropa mora da se oslobodi političke i vojne zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

“Ne možemo više da se oslanjamo na SAD, moramo nešto da uradimo sami”, rekao je Rot.

On je upozorio da Evropa mora da se pokrene i učini više da se odbrani i zaštiti liberalnu demokratiju, bez obzira na to ko ima većinu u američkom Kongresu ili ko vlada u Beloj kući.

Prema njegovim rečima, Evropa oseća da Amerika mora da brine i o drugim problemima, osim bezbednosti starog kontinenta.

Unutrašnja politička situacija u Vašingtonu je nedavno dostigla vrhunac. Prvi put u istoriji Predstavnički dom je smenio svog predsedavajućeg, i to republikanca Kevina Makartija. U Domu je došlo do sukoba u Republikanskoj stranci, što su demokrate iskoristile i pridružile se u glasanju protiv Makartija. To se dogodilo nakon spora oko budžetske politike i nove pomoći Ukrajini.

Pored toga, bivši predsednik Donald Tramp i dalje ima šanse da pobedi na američkim predsedničkim izborima koji će biti održani 2024. godine, a to budi sumnju u pouzdanost spoljne politike SAD, piše “Špigl”.

Rot smatra da je ova situacija izuzetno problematična, jer, navodi, “bez SAD ne bismo mogli da branimo Nemačku ni Evropu”.

On ističe da su ljudi u Evropi do sada živeli “pod zaštitnim kišobranom SAD”, a da EU više ne može da gleda u Vašington kada je u pitanju vojna i diplomatska pomoć.

Rot se, između ostalog, osvrnuo na “ruski imperijalizam” u istočnoj Evropi i sukob između Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha.

“Postoje i jake tenzije između Srbije i Kosova. Na Balkanu, posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podgreva strašni nacionalizam”, rekao je Rot.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare