Predsjednik SAD dao prijedlog - čeka se odgovor Putina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predsjednik SAD dao prijedlog – čeka se odgovor Putina

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da bi ga informisao o predlogu da i Rusija učestvuje na narednom samitu G7.

Kako je saopštio Kremlj, Tramp je u subotu objavio da će do jeseni odložiti samit G7 koji je bio planiran za jun i da na njega namerava da pozove i Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju, koje nisu deo te grupe. On je tada rekao i da je sadašnji sastav G7 “veoma zastareo” i da ne odražava adekvatno “ono što se dešava u svetu”.

U saopštenju Kremlja stoji da je Tramp rekao Putinu o toj njegovoj ideji, ali se ne navodi da li je Putin prihvatio poziv za učešće.

Članice G7 su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada. Rusija je bila deo G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine posle pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Kanadski premijer Džastin Trudo danas se suprotstavio Trampovom predlogu, rekavši da Rusija neće biti uključena u G7.

Trudo je ukazao na “kontinuirano nepoštovanje međunarodnih pravila i normi” od Rusije.

Kremlj je naveo i da je Putin zahvalio Trampu za respiratore koje su SAD poslale Rusiji i da su dva lidera razgovarala o koracima koje su njihove zemlje preduzele u borbi protiv epidemije korona virusa.

Putin je čestitao Trampu na istorijskom lansiranju dva astronauta američke svemirske agencije NASA, prvom koje je izvela privatna kompanija. Kompanija Spejseks Ilona Maska u subotu je lansirala astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti Zemlje, na koju su uspešno stigli dan kasnije.

Putin i Tramp su razgovarali i o razvoju obostrano korisne saradnje u svemiru i o potrebi da bude intenziviran rusko-američki dijalog o strateškoj stabilnosti i koracima za jačanje uzajamnog poverenja u vojnoj sferi.

B92

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar