4. Februara 2022.

Predsjednik potpisao: Vakcinacija je obavezna

Big Portal

Pošto je sinoć Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio Zakon nakon što je krajem prošlog meseca to učinio i parlament predsednik je svojim potpisom potvrdio obaveznu vakcinaciju, koja sada može da stupi na snagu.

Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

Sada svoj potpis na zakon mora staviti još kancelar Karl Nehamer i potom on mora biti zvanično objavljen, kako bi stupio na snagu.

Stupanjem na snagu Zakona svi punoletni građani sa prijavom boravka u Austriji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala kovid 19 na 180 dana.
U prvoj fazi, koja traje do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već će gradjani samo biti informisani o obavezi vakcinisanja.

Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status gradjana, a za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra.

Naime, ko bude “uhvaćen” da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Ministarstvo zdravlja pred stupanje na snagu zakon mora da donese odgovarajuću uredbu, u kojoj će stajati i koje se vakcine prihvataju, kao i koji su sve izuzeci.

Predviđeno je da će osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti prihvaćen.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare