27. Januara 2021.

Predsjednik poslao snažnu poruku: Srbija pamti!

Big Portal

Podsjetimo, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se danas, 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, na Starom sajmištu u Beogradu, vijenac će položiti generalni sekretar predsjednika Suzana Paunović, u svojstvu izaslanika predsednika Aleksandra Vučića.

U ime Vlade Srbije, venac će položiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a kao izaslanik predsjednika Skupštine Srbije, potpredsjednik parlamenta Vladimir Orlić.

Vijence će položiti i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog savjeta Romske nacionalne manjine, udruženja i diplomatskog kora.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredjeljujući se za dan kada je 1945. godine osloboden Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

(Novosti)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare