7. Augusta 2020.

Predsjednik Libana ne želi međunarodnu istragu eksplozije u bejrutskoj luci

Big Portal

Ranije su svetski lideri i Libanci u inostranstvu i u zemlji tražili nezavisnu istragu.

Na pitanje novinara da li misli da bi međunarodna istraga bila jednaka “razvodnjavanju istine” on je odgovorio “Naravno”.

Aun je to rekao dan pošto je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom posete Bejrutu pozvao na “transparentnu međunarodnu istragu”.

U eksploziji koja je u utorak potresla glavni grad Libana poginulo je više od 150, a ranjeno oko 5.000 ljudi.

Eksploziju je izavala detonacija 2.750 tona amonujim nitrata uskladištenog šest godina u hangaru u luci “bez mera predostrožnosti”, navele su libanske vlasti.

Predsednik Libana je danas rekao da je o tom tovaru obavešten 20. jula i da je kontaktirao generalnog sekretara Saveta za odbranu da preduzme neophodne korake.

Sudski izvori su danas naveli da je pritvoreno još petoro ljudi među carinskim i lučkim zvaničnicima i da je sada je 21 osoba ukupno u pritvoru.

Aun je svoj stav o istrazi nešto kasnije izneo i na Fejsbuku, potvrdivši da je “cilj poziva na međunarodnu istragu da se razvodni istina”.

Ranije danas je rekao da se u istrazi proverava da li je eksplozija u lučkom skladištu prouzrokovana nemarom, da li se radi o nesreći ili je moguće strano mešanje preko, kako je rekao, “rakete, bombe ili drugog akta”.

Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare