15. Augusta 2021.

Predsjednik Avganistana napustio zemlju

Big Portal

-Predsjednik Gani je pristao da podnese ostavku, izjavivši da je nemoguće voditi borbe u Kabulu – saopštio je izvor.

Predsjednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju i uputio se u Tadžikistan, izjavio je danas visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana.

Agencija navodi da je u kabinetu Ganija rečeno da ne mogu da govore o njegovom kretanju iz razloga bezbjednosti, a da je predstavnik talibana, koji su danas ušli u glavni grad Kabul, rekao da se provjerava gdje se Gani nalazi.

Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u nedjelju su ušli u Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana.

Talibani su zatim došli u predsjedničku palatu u Kabulu na pregovore sa vlastima o predaji vlasti. Kako je javila televizija “Al Arabija“, talibani su pozvali predsjednika, zvaničnike vlade i lidere avganistanskih stranaka na saradnju.

Prethodno su militanti zauzeli sve velike gradove Avganistana i preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima.

Posljednjih mjeseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspjeha misije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare