Predsjedniče, "veleizdaja" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predsjedniče, “veleizdaja”

Prozore predsedničkog zamka Hradčani u Pragu noćas je obasjao veliki plavi natpis “veleizdaja”.

Organizatori tog događaja su želeli da upozore da predsednik Zeman nastupa kao agent Rusije, a na štetu Češke i zahtevaju da bude optužen pred Ustavnim sudom za veleizdaju.

“Napadi na češke obaveštajne službe, odavanje i ometanja istraga, zapošljavanje (u Predsedničkoj kancelariji) ljudi bez provere za poverljive dokumente povezanih sa ruskim državnim i obaveštajnim službama, protežiranje kompanije Rosatom u strateškom tenderu, podrška vakcinacije čeških građana neodobrenom vakcinom Sputnjik V, u čiji kvalitet se osnovano sumnja”, razlozi su zbog kojih inicijativa Zaustavimo veleizdaju traži od čeških poslanika da tuže Zemana Ustavnom sudu.

Češka policija povela je istragu i okvalifkovala svetleći natpis na Hradčanima samo kao prekršaj, jer ovo nije prvi put da se fasada Hradčana koristi za projekcije protestnih poruka, ili u znak sećanja na prvog predsednika samostalne Češke Vaclava Havela, kada je na Hradčanima svetlelo crveno srce, jedan od simbola koje je Havel uz potpis koristio.

U češkoj javnosti na nerazumevanje je naišla odluka predsednika Zemana da nedelju dana ćuti i ne komentariše novi češko-ruski diplomatski rat posle novih saznanja istrage eksplozija municije i oružja u magacinima u mestu Vrbjetice na jugu Češke 2014. godine da postoji osnovana sumnja da su u eksploziju umešani i agenti ruske GRU, isti koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine.

U subotu je Češka proterala zbog tih saznanja 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu, sve za koje je imala pouzdana saznanja da su agenti ruskih obaveštajnih službi GRU i SVR, u čemu je vlada imala podršku predsednika Zemana, koji je, međutim, najavio da će aferu i novi češko-ruski diplomatski rat komentarisati tek za nedelju dana.

Prema priznanju potpredsednika vlade i privremenog ministra spoljnih poslova Jana Hamačeka, češke vlasti nisu dirale prašku rezidenturu ruske civilne službe bezbednosti i njeni agenti su ostali u ambasadi.

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar