Predsjednica Evopske komisije: Zapadni Balkan izuzet iz EU mehanizma za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Predsjednica Evopske komisije: Zapadni Balkan izuzet iz EU mehanizma za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da se vakcinacija u EU ubrzava, a da cilj ostaje da se do kraja ljeta najmanje 70 procenata populacije imunizuje.

Lajen je u govoru pred Evropskim parlementom upozorila na predstojeću borbu sa novim sojevima virusa Kovid19 i ukazala da je Zapadni Balkan izuzet iz EU mehanizma za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina.

– Svima nam je potrebna predvidljivost kada su u pitanju isporuke vakcina. Zato je uveden mehanizam za transparentnost i autorizaciju izvoza. Ne namjeravamo da ograničavamo kompanije koje poštuju svoje ugovore sa EU, a automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, u naše susjedstvo, za humanitrane potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta Kovaks – poručila je fon der Lajen.

Predsednica EK kaže da je do sada EU isporučeno 26 miliona doza vakicina, a da je oko 70 miliona ljudi vakcinisano.

– Još nismo tamo gdje bi željeli da budemo u borbi protiv virusa – naglasila je Lajen.

Ona je priznala da je EU bila ”previše optimistična” kada je u pitanju masovna produkcija vakicina, ali i odbacila sve kritike o zajedničkoj nabavci vakicna koje sada kasne u isporuci zemljma članicama.

– Bili smo u pravu da kolektivno naručimo vakine kao Evropljani. Sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše zajednice – smatra Lajen.

U obraćanju Evropskom parlamentu predsednica EK je ocijenila da je ”nauka prevazišla industriju” i u značajno kraćem roku nego što je uobičajno obezbijedila vakcine koje industrija ima poroblem da proizvede u dovoljnim količinama.

Pored najavljenje podrške masovnoj proizvodnji vakcina, fon der Lajen je najavila i koordinaciju unutar EU kada je riječ o borbi protiv novih mutacija virusa.

– Nemamo puno podataka o efikasnosti vakcina na nove sojeve virusa. Oni će nastaviti da se pojavljuju i odmah moramo da se pripremimo. Morano da osiguramo da budemo sigurni sljedeće zime i dalje od toga – zaključila je fon der Lajen.

Ona je za sljedeću nedjelju najavila predstavljnje nove agende za pripremu EU za borbu protiv novih sojeva virusa.

TANJUG

Danas objavljeno

Tenzije rastu, Japan održava vojne manevre

M.

Hrvatski državljani od danas mogu u SAD bez vize uz jedan uslov

M.

Beograd: Žena se porodila kod kuće, beba preminula

M.

Ostavite komentar