3. Novembra 2022.

Predsjednica EK: Prvi dio finansijske pomoći regionu biće dostupan u januaru

Big Portal

Ona je u na samitu sa liderima zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa rekla da će prvi dio pomoći od 500 miliona evra predstavljati hitnu podršku ugroženim domaćinstvima i kompanijama, te da očekuje da relevantan prijedlog bude usvojen u decembru, a taj dio novca dostupan već u januaru.

Kada se radi o drugoj polovini pomoći, Fon der Lajenova je istakla da će taj dio biti usmjeren na ulaganje u energetsku infrastrukturu, radi jačanja zajedničke infrastrukture sa EU.

Prema njenim riječima, EU i region će uskladiti planove i mjere za suočavanje sa vanrednim situacijama i energetskom krizom, u skladu sa solidarnošću i zajedničkom otpornošću.

Fon der Lajenova je pozvala partnere iz regiona da se pridruže zajedničkoj platformi za nabavku, radi jačanja tržišta.

Govoreći o zajedničkom regionalnom tržištu, Fon der Lajenova je naglasila da je to važna odskočna daska ka zajedničkom tržištu EU.

Komentarišući tri sporazuma o slobodnom kretanju u regionu, koja su danas potpisana u Berlinu, ona je istakla da je sloboda kretanja ključna za regionalno tržište, ali i za integraciju regiona u zajedničko tržište EU.

Fon der Lajenova je navela da je cilj EU “veoma jasan”, a to je da se partneri sa zapadnog Balkana što prije što više približe bloku.

Kao drugi cilj EU, ona je pomenula produbljavanje ekonomske integracije regiona, uz napomenu da ulaganja na zapadnom Balkanu nisu samo važna za poslovno okruženje, već i za mir, stabilnost i napredak Evrope u cjelini.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare